verschil tussen alcohol en water

dana stelde deze vraag op 15 juli 2016 om 13:51.

Quote

Kan een stof met een hoger vriespunt beter koelen omdat er meer energie in het koelen van de stof zelf is gegaan? Water ten opzichte van alchohol bv?


Reacties:

Jan van de Velde
15 juli 2016 om 14:07
Quote
dag Dana,

Wat je daar suggereert is zou een rol kunnen spelen, maar zeker geen hoofdrol. Het hangt er vooral van af hoe je kunt en wilt koelen wat daarvoor een geschikte stof is. 

Je vriespuntsuggestie: kijk naar extremere situaties om de geldigheid van je hypothese te testen:
IJzer heeft een veel hoger vriespunt dan koper, maar koper geleidt de warmte een stuk beter (voert warmte een stuk beter af) en is daarmee een betere koeler dan ijzer. 

Een veel gebruikte wijze van koelen is het laten verdampen van een vloeistof, denk bijvoorbeeld aan je zweet. Ook een koelkast werkt zo, en daarin wordt juist een vloeistof gebruikt met een heel laag vriespunt. 
In je eigen voorbeeld, koelen met water of alcohol, doop maar eens een vinger in alcohol en een andere in even warm water, haal ze eruit en blaas erlangs: de vinger met alcohol koelt veel sneller af. Anderzijds, dezelfde hoeveelheid water aan een vinger zal de vinger uiteindelijk verder afkoelen omdat water een hogere soortelijke warmtecapaciteit en een grotere verdampingswarmte heeft dan alcohol. 

En zo zit een antwoord op je vraag vol mitsen en maren.
Kun je hier al wat mee? 

groet, Jan
Dana
15 juli 2016 om 14:27
Quote
Hoi Jan
Dankjewel...je bedoelt dus dat water meer warmtecapaciteit kan opslaan? Bij het verdampen maak je dus gebruik van een andere natuurkundige eigenschap..namelijk geleiding. Hoe komt het dat water verder kan afkoelen? Technische uitleg mag!
Gr Dana
Jan van de Velde
15 juli 2016 om 15:24
Quote

Dana plaatste:

je bedoelt dus dat water meer warmtecapaciteit kan opslaan?
Laten we dat netter zeggen, water heeft een grotere soortelijke warmte(capaciteit) dan alcohol en kan dus per kg meer warmte opslaan (of met eenzelfde hoeveelheid warmte neemt de temperatuur van een gelijke hoeveelheid water minder toe)

Bij het verdampen maak je dus gebruik van een andere natuurkundige eigenschap..namelijk geleiding. 

nee, van geleiding spreek je alleen in vaste stoffen, waar de moleculen op hun plaats blijven en de warmte aan elkaar doorgeven. 

Stoffen die beter geleiden kunnen beter warmte vervoeren van de ene plek naar de andere. Dat verschil voel je als je met je blote billen op een stalen stoel gaat zitten, of op een plastic of houten stoel: op de stalen stoel stroomt er makkelijker (sneller) warmte uit je lichaam de stoel in.

Bji verdampen maak je gebruik van het feit dat het een heleboel energie (warmte) kost om een molecuul uit de vloeibare fase de gasfase in te schoppen. In verdampingswarmte is water wel zo'n beetje wereldkampioen. Om 1 kg water van 100°C te veranderen in waterdamp van 100°C is maar liefst 2 260 000 J aan warmte nodig!! Met diezelfde hoeveelheid energie kun je ongeveer 5,5 kg water opwarmen van 0°C naar 100°C.
Dus als je met een klein beetje vloeistof veel moet koelen is het laten verdampen van die vloeistof de weg. 

Water is een van de bijzonderste stoffen in het heelal: watermoleculen kunnen onderling relatief grote krachten op elkaar uitoefenen, en daarom kost het veel energie om ze sneller te laten bewegen (=hogere temperatuur te geven) en om ze van elkaar los te schoppen tot een gas. 

Zie ook hier:
http://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/121459-microcursus-warmtecapaciteit-deel-1-basisbegrippen/
om alle basisbegrippen  van warmte, temperatuur, warmtecapaciteit etc eens even overzichtelijk op een rijtje te krijgen. 

Groet, Jan

dana
15 juli 2016 om 23:30
Quote
Hoi Jan,
Dankjewel, ik ga er even goed voor zitten!
gr Dana
femke
19 mei 2020 om 10:19
Quote
he jan wil/ kun je me uitleggen 
 hoe het komt dat alcohol een sterker afkoelend effect heeft dan water.

 gr femke 
Theo de Klerk
19 mei 2020 om 10:22
Quote
verdampt sneller en neemt daardoor sneller hitte energie van je af. Water koelt ook maar verdampt minder snel waardoor je natter blijft

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)