energie

selena stelde deze vraag op 23 juni 2016 om 18:53.

 hallo,
 
wat is het verschil tussen energie, energievormen en energieomzettingen?

Groetjes, Selena

Reacties

Jan van de Velde op 23 juni 2016 om 19:15
dag Selena,

laat ik eens een analogie bedenken

we hebben zoetigheid
Je kunt allerlei vormen van zoetigheid bedenken ( bijv suiker, suikerwater, fondant, ga maar door)
En die vormen van zoetigheid kun je in elkaar omzetten, bijv van suiker kun je suikerwater maken, (en ook weer terug) .
Bij al die omzettingen gaat er geen zoetigheid verloren, wordt alleen maar omgezet in een andere vorm, die je al of niet lekker vindt.

Wat energie is weten we niet, sorry. Een of ander verschijnsel waarmee we stoffen kunnen verwarmen, zaken in beweging kunnen zetten, of ook nieuwe stoffen kunnen maken, dat weten we dan weer wel, en kunnen er ook prima mee rekenen. 

Die energie kan zich in allerlei vormen voordoen: bekende vormen zijn warmte, bewegingsenergie, zwaarte-energie, kernenergie, chemische energie, elektrische energie, stralingsenergie, etc.

Die vormen kunnen in de natuur, of in een door de mens bedacht apparaat, in elkaar omgezet worden.

Voorbeeld 1: 
In een aardappelblad wordt stralingsenergie van de zon gebruikt om wat bindingen in moleculen te veranderen, waardoor koolstofdioxide en water samengaan tot suiker en zetmeel. De stralingsenergie is hiermee omgezet naar chemische energie. 
De chemische energie uit de aardappel die jij eet ga jij omzetten in (noodzakelijke) lichaamswarmte (warmte-energie) maar kan ook door je spiercellen worden omgezet in beweging.

voorbeeld 2:
in een elektriciteitscentrale verbranden ze aardgas: de chemische energie uit aardgas komt vrij als warmte, waarmee ze water verhitten tot hogedrukstoom waarmee ze turbines aandrijven (bewegingsenergie) die op hun beurt grote dynamo's aandrijven waardoor uiteindelijk elektrische energie ontstaat.
Transporteer die door een draadje naar jouw huis, en jij kunt thuis koffie zetten (warmte) of een boormachine laten draaien (bewegingsenergie).

Zo een voldoende antwoord op je vraag?

Groet, Jan
selene op 23 juni 2016 om 19:16
ps

Als ik op de trampoline spring, en ik kom bij de hoogte punt, dan is mijn zwaarte energie toch maximaal en mijn bewegingsenergie nul? Maar als ik niet spring maar alleen op de trampoline sta, dan is mijn zwaarte en bewegings energie beide toch nul?

Groet

Selena
Jan van de Velde op 23 juni 2016 om 19:43
Als je de ingedeukte stand van de trampoline als het nulpunt voor zwaarte-energie neemt, ja, dan is op dat punt je zwaarte-energie nul én je bewegingsenergie nul.

Mocht je deze vraag stellen omdat je je afvraagt waar dan al die energie heen is: er is ook een vorm van energie die we veerenergie noemen. 
Die stop jij bijvoorbeeld ook in een balpenveertje als je de balpen indrukt, en die veerenergie zorgt er dan voor dat de volgende keer dat je op je balpen drukt de stift terug naar binnen kan schieten. 


s op 23 juni 2016 om 21:04
is potentiele energie hetzelfe als zwaarte energie?
en kinetische energie als bewegingsenergie?
Jan van de Velde op 23 juni 2016 om 22:04

s plaatste:

is potentiele energie hetzelfe als zwaarte energie?

Zoals die term in jouw boeken gebruikt wordt meestal wel. Onthoud dat in elk geval. 

In algemenere termen is vrijwel elke vorm van energie "potentieel", in de zin dat het de mogelijkheid (de potentie) biedt om het in een andere en voor jou hopelijk nuttigere vorm om te zetten. Op een of andere manier is dat in de natuurkundeboekjes in Nederland een beetje een eigen leven gaan leiden. Ook natuurkundigen zijn op naamgevingsgebied wel eens minder duidelijk :(
Want bijvoorbeeld de bewegingsenergie van een hamer heeft de potentie om arbeid te verrichten op een spijker, en dus mag je die bewegingsenergie dan eigenlijk ook potentiële energie noemen. Maar mocht je hiervan nog in de war raken, vergeet dit schuingedrukte deel dan gauw. Als je "potentiële energie" in een sommetje tegenkomt wordt hiermee vrijwel altijd de zwaarte- of hoogte-energie bedoeld.

en kinetische energie als bewegingsenergie?

Ja, dat zijn absoluut twee namen voor hetzelfde beestje.
 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)