hotelschakeling in systeembord

geert stelde deze vraag op 23 juni 2016 om 17:27.

Een lamp met 2 verschillende schakelaars aan- en uitgedaan kunnen worden.
Hier gebruiken we 2 drukschakelaars. Als we 1 van beide knoppen indrukken (het doet er niet toe welke) dan moet de lamp aangaan. als hij al uit was, maar ook omgekeerd: hij moet uitgaan als hij aan was. We vertellen alvast dat je de pulsenteller nodig hebt. bedenk verder dat je steeds een 'puls' geeft als je een schakelaar in drukt.


Reacties

Jan van de Velde op 23 juni 2016 om 18:02
Dag Geert,

Ik heb je vraag, nu die duidelijk is, even afgesplitst naar een eigen topic.

Het gaat volgens deze opdracht om zo'n soort schakeling:



De complicatie die men hierbij "bedacht" heeft is om niet met wisselschakelaars te werken, of zelfs gewone aan/uitschakelaars, maar nadrukkelijk met drukschakelaars. Die geven maar eventjes een hoog signaal.

Wat zien we hierboven in de animatie: het omflippen van om het even welke schakelaar veroorzaakt een verandering van toestand van de lamp, heen of terug.

pulsenteller wordt in de opdracht gesuggereerd, en lijkt nuttig gezien het bovenstaande: een korte puls verandert de toestand van die pulsenteller, en de puilsenteller houdt die toestand vast tót de volgende puls.
Kent een pulsenteller ook twee (wiskundige) toestanden,  die bij een puls verandert, en bij een volgende puls weer TERUGverandert? 

Laten we stellen dat de eerste keer iets indrukken de pulsenteller op 1 zet en daarmee de lamp aan. De volgende puls, om het even waarvandaan, zet hem op 2 (waardoor de lamp uit moet gaan), de volgende op 3 (weer aan), etc. Wat verandert er steeds heen en weer op die pulsenteller in dat geval, en zou je dus kunnen gebruiken om een lamp afwisselend aan en uit te doen? 

Groet, Jan
een op 25 juni 2016 om 19:01
Hallo,

ik weer. Is het mogelijk dat je het op een plaatje zet?
Jan van de Velde op 25 juni 2016 om 23:17
Ja hoor, dat is mogelijk, je kunt hier afbeeldingen van elk redelijk formaat uploaden.
Laat maar zien wat je bedacht hebt, dan kunnen we eens kijken waar het misgaat.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft dertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)