isabelle
stelde deze vraag op
14 juni 2016 om 13:31.
Hallo natuurkundige!!
Ik ben bezig met het modelleren van een beweging. Ik heb de juiste formules:
CM is centre of mass xCM = v x t yCM = h - gt^2
Een ander punt P draait om CM heen met een hoeksnelheid omega. xP = xCM + Acos(2pi x omega x t + thetanul) yP = yCM + Asin(2pi x omega x t + thetanul)
thetanul is de beginhoek.
Deze beweging heeft dus een beweging is twee richtingen, maar hoe krijg ik dat in coach?
Alvast bedankt!!
Reacties
Theo de Klerk
op
14 juni 2016 om 13:49
Niet zo in elk geval. Je geeft de exacte wiskundige formules voor de beweging. Dat kan in dit simpele geval en dan hoef je ook geen Coach meer toe te passen.
Om een model op te zetten begin je met het stellen van beginvoorwaarden (beginsnelheid, hoek e.d.) en vervolgens bereken je hoe die waarden veranderen na verloop van dt seconden (dt=0,1s of 0,001s al naar gelang de grootte van het tijdsinterval waarmee je rekent). Dan wordt eerst v = v0 en voor alle volgende uit te rekenen stappen na telkens dt seconden v = v + a*dt. Van de ene berekende waardenset voor t=t naar de volgende voor t = t+dt doe je net alsof alles simpel wijzigt (meestal lineair, maar soms zit er een sinus of wortel of iets anders in).
Uiteindelijk zal het model een tabel en/of grafiek geven die "doorgerekend" is. In simpele gevallen, waabij het ook geheel wiskundig had gekund, moeten die grafieken lijken op wat de formule beweert (bijv. lineair, kwadratisch enz).
Dus terug naar het ontwerpbord: = wat zijn de beginwaarden - hoe ken is die toe als startwaarden aan mijn te berekenen variabelen - hoe veranderen die variabelen van t=t tot t = t+dt (aannemend dat je weet hoe groot a is) - hoeveel iteraties (rekenstappen in grootte dt) gaan we door? Of is er een eindconditie (zoals "herhaal totdat hoogte = bodem")
Isabelle
op
14 juni 2016 om 15:46
Ja ik begrijp hoe ene model werkt. Dan zijn mijn formules inderdaad met delta t om te kijken naar de verandering per tijdseenheid. Maar bij coach 7 heb je heel veel verschillende variabelen. Als ik voor zowel de horizontale als de verticale beweging een model heb gemaakt, hoe koppel ik die dan zo aan elkaar dat ik de totale netto beweging krijg?
Theo de Klerk
op
14 juni 2016 om 15:52
Dan zul je de horizontale en vertikale verplaatsing op een of andere manier moeten koppelen. Maar bij tekenen van grafieken zet je dan meestal x tegen y uit voor elk berekend tijdstip t (ipv x,t en y,t) en dan volgt de beweging (het traject) vanzelf.