Hypothese opstellen

Vutep stelde deze vraag op 12 juni 2016 om 21:07.

 Voor het vak natuurkunde moeten wij een verslag inleveren over het grondeffect. Een van de opdrachten is dat je een hypothese moet opstellen na aanleiding van de onderszoeksvraag die luidt: Wat is het verband tussen de kracht (N) waarmee het voertuig wordt afgeschoten en de afstand (s) die het voertuig aflegt? Als hypothese hadden wij dat dit een kwadratisch evenredig verband is, maar hoe moet je dit onderbouwen?

Overigens krijgt het groepje waarvan het vliegtuigje het verst is gekomen 10 extra punten (dat maakt het verschil tussen een 7 en een 8) en ik vroeg me af of iemand goede tips had waardoor mijn vliegtuigje het verst komt. (We hadden een instructiefilmpje meegekregen, maar mochten ervan afwijken https://www.youtube.com/embed/JcUMO6xken8 )

Reacties

Theo de Klerk op 12 juni 2016 om 21:14
> Als hypothese hadden wij dat dit een kwadratisch evenredig verband is, maar hoe moet je dit onderbouwen?

Persoonlijk krijg ik een sik van dit soort "geef een hypothese" opdrachten waarop vervolgens een waarschijnlijk antwoord uit een boek wordt gegeven. Als je onderzoek doet, heb je zelf een vermoeden (en is ook duidelijk aan te geven waarom je dat denkt - de praktijk zal uitwijzen of dat ook zo is).
Je veronderstelling uiten door de volgende bladzijde van een boek te citeren noem ik niet echt een hypothese. En geen wonder dat het dan ook niet te onderbouwen is (tenzij je de vorige bladzijden ook doorleest).

Want nu wordt de hypothese: kracht > versnelling a > snelheid v = at > afstand x = 1/2 at2  - goh... lijkt wel kwadratisch.
Jan van de Velde op 12 juni 2016 om 21:47

Vutep Dron plaatste:

 Wat is het verband tussen de kracht (N) waarmee het voertuig wordt afgeschoten en de afstand (s) die het voertuig aflegt? 

dag Vutep,

dan ga je toch eens goed moeten uitleggen (en dus diep nadenken over..) :
- hoe je "afschiet" installatie precies werkt, dus  of tijdens dat afschieten dan alleen de kracht verandert, of nog meer factoren
- dan eens gaan nadenken wat (van dat alles?) de invloed is op de snelheid direct na afvuren (beginsnelheid)
- welke factoren vervolgens van invloed zijn op het uiteindelijk tot stilstand komen van je "voertuig" (en of die ja of nee zélf een verband hebben met je beginsnelheid).

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zeventien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)