wijn destilleren

Sophie stelde deze vraag op 30 maart 2004 om 12:59.
hallo, kan iemand mij advies geven over hoe je wijn moet destilleren? Mijn leraar heeft dat laatst met ons gedaan maar toen vloog mijn haar zowat in de fik! Alstublieft ik heb hulp nodig om mijn leraar eens te laten zien hoe het wel moet. groeten Sophie :0

Reacties

Bram op 30 maart 2004 om 13:22
Beste Sophie, je kan wijn destilleren door de wijn op te warmen. Elke stof (of mengsel) heeft wel een temperatuur waar die niet tegen kan. Wijn is een mengsel van alcohol en water. De kookpunt van water is 100 celcius. Dus als je de wijn in een buisje doet en het steeds rustig opwarmt bij wijze van spreken. Dan kan je er alcohol uit halen als je het goed doet. Succes ermee Sophie . :)
patrick op 30 maart 2004 om 18:42
Beste Sophie, wijn destileren mag in principe niet in nederland ;). Maar voor de vorm zal ik het toch maar even vertellen. Maar voordat ik antwoord ga geven is dit een batch danwel continue destilatie?greetzpatrick
sophie op 01 april 2004 om 19:30
sorry patrick. Misschien ligt het aan mij hoor maar wat bedoel je met batch en wat daarna komt. Ik vat 't even niet meer.sorry!!:?dikke kuzz sophie
Patrick op 03 april 2004 om 19:20
Sorry, is een beroepsziekte om meteen ervan uit te gaan dat andere mensen dezelfde basis kennis hebben. Een batch destillatie is een opstelling waarin je een bepaalde hoeveelheid mengsel doet en dan gaat verwarmen, bovenaan ga je dan de damp afkoelen en condenseert het en vang je het op. Door nu bij bepaalde temperaturen een nieuw bekerglas (of iets dergelijks) te gebruiken krijg je een bepaalde mate van scheiding. Het nadeel is dat de samenstelling van je mengsel verandert en daardoor ook het kookpunt waardoor het lastiger is om een goede scheiding te krijgen. Bij een continue destillatie gebruikt men een kolom die van onder verhit wordt en van boven gekoeld. Aan deze boven en onderzijden worden ook de twee product stromen afgevoerd. Ergens tussen boven- en onderkant wordt er continue voeding in de kolom gebracht. Het vloeistof deel van deze voeding zal naar onder lopen en de damp zal opstijgen. Door het innige contact van beide fasen vind er stofoverdracht plaats (de zogenoemde scheiding), met het principe hiervan zal ik je niet lastig vallen. Het voordeel van deze methode is dat vanaf het moment dat het systeem de stationaire toestand (= tijdsonafhankelijk) bereikt dat er geen variatie in de samenstelling van top- en bodemstroom is. Hopelijk is het een beetje duidelijker geworden, zo niet: vraag maar raak. greetz Patrick
sophie op 27 april 2004 om 09:15
beste patrick, hartelijk bedankt voor je informatie! hier heb ik wat aan en hopelijk mijn leraar ook!ik vind het tof dat je er op hebt gereageerdt want ik was echt even de draad kwijt!Nogmaals;HARTELIJK DANK!!!!;)sophie
thomas op 04 september 2004 om 09:54
heeft iemand een libiegkoeler ( glazen koeler) die hij wel verkopen?ik zou zeer blij zijn als je reageert en een email zend naar thomas_fos@hotmail.com
sam op 17 september 2004 om 21:35
Zou iemand me enkele voorbeelden van destileren geven ?Ik zag er al één op dit forum , die over wijn.Als jullie me er nog 2 of 3 zouden kunnen uitleggen zou dat kei fijn zijn !!Aldus bedanktDoei
joey op 28 oktober 2004 om 17:43
ja ik kan je een voorbeel geven om te destileren: je moet een opstelling voor het sestileren te hebben bijvoorbeeld je neemt rode wijn. je doet de brander onder de driepaat en kijk naar de termometer die er boven op staat (jhet mag geen elektrische zijn) als hij dan 80 graden is haal je de brander onder de driepoot weg want alkol verdampt bij ong. 80 graden en het wate rwat in die rode wijn zit verdamt bij de 100 graden dus word het residu alcohol en het filtraat water. ik heb wel een voorbeeld hier mar dat kan ik niet aan je laten zien nu ;) suc6.
ralphie op 29 november 2004 om 20:05
wat is ook alweer precies het residu en het filtraat?zou iemand dat kunnen zeggenbij voorbaat dankralph
Sophie op 01 februari 2005 om 14:45
Hi Sophie.. Ik moet ook un proef uitvoeren. Het is ook met wijn dus misschien hebben we wel dezelfde. Ik zit in 3vwo. Jij ook. Kun je mij dan vertellen hoe het moet e.d. Ik hoop maar dat mijn haar niet in de fik vliegt.. :9! Gr Sophie..
Tommy op 07 februari 2005 om 10:57
hey jah ff serieus over dat destileren....wat is een batch ofsow...is dat hetzelfde als destileren of is het weer iets anders....:?
gsa op 20 maart 2005 om 12:44
heb je al een antwoord, want ik heb laatst wijn moeten destilleren voor mijn eindwerk en de dichtheid erop moeten bepalen, etc...
Miranda op 06 mei 2005 om 15:35
Hey sophie iedereen weet toch dat je wijn kunt destilleren als je het kookt.Hoe dom kun je eigenlijk zijn.Door het koken van wijn verdampt de alcohol of wist je dat ook nietdoei
sophie op 19 november 2005 om 19:15
Bram Houtslag, wijn heeft geen kookpunt van 100 graden celsius. Het kookpunt van wijn is namelijk 78 graden celsius. en dat is echt een heel verschil :9
-- op 30 november 2005 om 17:36
deze geweeeeeeeeeeeldige proef heb ik ook gedaan en bedankt voor de info! heb er veel aan gehad tijdens t maken van t verslag wat ik morgen moet inleverentnx (k)
Matt op 31 januari 2006 om 08:43
Hoi Iedereen,bedankt voor jullie reacties, ik moet gaan destilleren op school en een verslag maken, het forum heeft me erg geholpen, badankt!Matt
Mina op 11 juni 2006 om 13:51
Ik had ook nog even over destilleren, is het destillaat brandbaar nadat je wijn hebt gedestilleerd. Als het goed is, is alle alcohol verdampt want de temperatuur moest tot 90 graden zijn maar ik wil zeker weten of wat er overblijft brandbaar is of niet.
jan op 27 september 2006 om 16:15
alcohol heeft `n kookpunt van 78 graden celcius m.a.w alchohol verdampt uit de wijn bij 78 C
kajanda op 25 oktober 2006 om 14:48

voor je destileer opstelling heb je dit nodig..:

 

De hulpmiddelen die je nodig moet hebben zijn:
-       een kolf.
-       een statief.
-       een destilleerkolf.
-       een driepoot met gaasje.
-       een thermometer.
-       een slang.
-       een koeler.
-       50 ml wijn.

zo gaat de uitvoering:

Wees daarbij voorzichtig met het glaswerk. Draai de klemmen niet te vast en niet te los. Bevestig de kolf zo hoog aan het statief dat de onderkant van de destilleerkolf op de driepoot met het gaasje rust. Bouw de opstelling daarna verder af waarbij je ervoor moet zorgen dat de thermometer precies voor de uitgang van de zijbuis komt.
Schenk daarna ongeveer 50 ml wijn in de destilleerkolf. Pas op dat het niet in de zijbuis terecht komt. Voeg daarna enkele kooksteentjes toe. Zorg dat er voldoende water door de koeler stroomt. Verwarm de destilleerkolf tot de inhoud zachtjes gaat koken. Lees regelmatig de temperatuur af tijdens het destilleren. Als in de kolf een vaste stof ontstaan, moet je meteen met de destillatie stoppen. De kolf mag niet droogkoken.

zo werkt hij

 

xx kas

BlaBla op 10 december 2008 om 19:46
Het is brandbaar. Ik heb 2 fracties(1 van toen de temperatuur tussen de 60 en de 80 was, en 1 van tussen de 80 en de 100)
op een horlogeglaasje gegoten en in de fik gestoken. Bij de eerste fractie bleef er vrijwel niks achter op het horlogeglaasje, bij de tweede bleef er een vloeistof over, wat waarschijnlijk water was.
jeroen op 11 juni 2012 om 19:15

wat is het kookpunt van alcohol?

Theo op 11 juni 2012 om 19:26

Daarvoor hebben ze Binas als tabellenboek bedacht. Daar kun je opzoeken wat o.m. het kookpunt van alcohol (=ethanol) is in de tabel van "eigenschappen van vloeistoffen".

Anonuem op 28 september 2012 om 07:13

Het kookpunt van alcohol is 78 Graden Celsius en dat van water honderd dus moet je bij het destileren de temperatuur op tachtig graden zetten zodat er zo min mogelijk water mee verdampt

Dit topic is gesloten voor verdere reacties.