kracht (vwo 2014-I-2)

Knol stelde deze vraag op 19 mei 2016 om 21:22.

 Hoi
http://www.natuurkunde.nl/opdrachten/2445/g-krachtmetingen-in-een-attractiepark-vwo-2014-12-opg-2

Ik snap hier bij de laatste vraag bij methode 2 niet zo goed. Waarom de kracht op de krachtsensor dat gemeten wordt gelijk is aan de normaalkracht. 
In examenbundel staat omdat actiekracht reactiekracht is. Maar dan kan het toch ook net zo goed de normaalkracht zijn die wordt gemeten? 

Reacties

Jan van de Velde op 19 mei 2016 om 22:14
dag Knol,

Wat gemeten wordt is ook net zo goed de normaalkracht die de sensor moet uitoefenen zodat de kogel er niet dwars doorheen zakt. 

Ga naar de badkamer en pak de weegschaal. Zet hem tegen de muur en duw tegen de weegschaal. Je meet dan net zo goed hoe hard jij tegen de weegschaal duwt, als hoe hard de weegschaal terugduwt. Jij, muur en weegschaal veranderen niet van snelheid, dus is er geen nettokracht, en dus moet de kracht die de muur op de weegschaal uitoefent gelijk zijn aan jouw kracht. 

Groet, Jan
Knol op 19 mei 2016 om 22:20
Maar welke kracht drukt dan op de krachtsensor als het de normaalkracht is die 'terugduwt'. 
Jan van de Velde op 19 mei 2016 om 22:23
Onderin de baan is dat de zwaartekracht, plus de normaalkracht van de baan die de kar in een bocht omhoog duwt. En die laatste wordt veroorzaakt door de traagheid van de kar, die ipv van die bocht te volgen uit zichzelf gewoon rechtdoor zou willen. 
Knol op 19 mei 2016 om 22:32
Maar de zwaartekracht is naar beneden en de normaalkracht naar boven. Ze kunnen niet allebei tegelijk op de krachtsensor drukken want ze werken in tegengestelde richting? Toch
Theo de Klerk op 19 mei 2016 om 22:42
Zwaartekracht en normaalkracht zijn niet elkaars actie/reactie paar.

Zwaartekracht paar:   de aarde trekt aan de sensor, de sensor trekt aan de aarde
gewicht/normaal paar:  de kracht waarmee een voorwerp op een vlak duwt wordt diens gewicht genoemd. Het vlak duwt met even grote kracht terug: de normaalkracht.

Gewicht is vaak in grootte gelijk aan de zwaartekracht, maar niet altijd (bijv. als je in een versneld omhoog of omlaag bewegende lift staat. Of als je in de ruimte gewichtloos bent maar nog steeds door de aarde wordt aangetrokken)

Zie ook http://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/33582

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zeven appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)