Trilling (vwo pilotexamen 2011-II-5)

Lotte stelde deze vraag op 18 mei 2016 om 20:02.

 Hoi,

https://www.hetcvte.nl/document/natuurkunde_pilot_vwo_2011_tv2_4
Ik heb een zeer belangrijke vraag hierover. Ten eerste schrijven ze ergens dat de amplitude van Q kleiner is dan de de amplitude van P, omdat Q verder weg van de bron ligt. Maar hoe moet je dit weten. Meestal is de amplitude toch overal gelijk? En ik dacht je moet kijken in naar hoe dichtbij het punt bij een verdichting ligt. Dus ik dacht: Q ligt meer bij een verdichting dan P dus Q heeft een grotere amplitude. 

Ten tweede voor een bepaalde vraag gaan ze het gereduceerde fase verschil opmeten. Ze doen de afstand tussen P en Q= 2,8 cm gedeeld door de golflengte = 2,3 cm. En je komt dan op het antwoord 1,2 en dus gereduceerde fase verschil 0,2. Dan concluderen ze dat de gereduceerde fase van golf P 0,2 groter is dan van die in golf Q, maar hoe weet je dat? Hoezo is bijvoorbeeld de gereduceerde fase van Q niet 0,2 groter dan van P? 

Zou heeel fijn zijn als iemand kan helpen!

Reacties

Jan van de Velde op 18 mei 2016 om 20:17

Lotte plaatste:

 Ten eerste schrijven ze ergens dat de amplitude van Q kleiner is dan de de amplitude van P, omdat Q verder weg van de bron ligt. Maar hoe moet je dit weten. 

de geluid(svermogen) verspreidt zich (idealiter bolvormig)  in de ruimte. Hoe verder weg, hoe verspreider dat vermogen (zoek in deze site even met "kwadratenwet"). 

geringer geluidsvermogen <=> geringere amplitude

Lotte plaatste:

  En ik dacht je moet kijken in naar hoe dichtbij het punt bij een verdichting ligt. 

da's niet goed gedacht, want je hebt te maken met een lopende golf dus een punt langs die golf voelt afwisselend verdichtingen en verdunningen langskomen.

Lotte plaatste:

 . Dan concluderen ze dat de gereduceerde fase van golf P 0,2 groter is dan van die in golf Q, maar hoe weet je dat? 

punt Q begint later met trillen. Als de geluidsgolf daar pas voor het eerst arriveert is de fase nog 0 maar heeft P al 1,2 trillingen achter de rug. Qua fase loopt P dus 1,2 voor op Q. (of Q 1,2 achter op P) , Qua gereduceerde fase dus een verschil van 0,2 (die 0,2 faseverschil is wel nogal ruig afgerond??)

Groet, Jan
Roos op 19 mei 2016 om 23:23
Vraag 19 snap ik helaas nog steeds niet. Vraag 18 is helder geworden.

19) Ik snap hierbij wel hoe ze het faseverschil hebben uitgerekend, maar ik snap dan niet het vervolg van het antwoord:
''Op de tekening (welk figuur?) zijn P en Q ongeveer 1,25 golflengte (hoe komen ze hierop?) van elkaar verwijderd.
Dus is de gereduceerde fase gelijk aan 0,25.
In figuur 1 is de gereduceerde fase van P 0,25 groter (hoe komen ze hierop?). Dus het beeld van de microfoon in P moet 0,25 trilling vóórlopen. Dus de microfoon in P is
aangesloten op kanaal 1.''
Theo de Klerk op 19 mei 2016 om 23:33
P zit dichter bij de bron dan Q dus de geluidssterkte (amplitude) zal daar groter zijn.

Je ziet in de figuur de trilling grafisch weergegeven. P en Q zijn door een verdikking (maximum) gescheiden. De afstand tussen 2 verdikkingen (of twee andere overeenkomstige punten) is een golflengte. Kwestie van de afstand PQ opmeten en deze vergelijken met de lengte van een golflengte.
Dan zie je dat PQ ≈ 1,25 λ en dus een faseverschil van 1,25 of gereduceerde fase 0,25. P loopt dan voor op Q (bij Q is net het maximum gepasseerd als golf van links naar rechts beweegt, bij P is het al wat langer geleden)
Jan van de Velde op 19 mei 2016 om 23:34

Roos plaatste:


''Op de tekening (welk figuur?) zijn P en Q ongeveer 1,25 golflengte (hoe komen ze hierop?) van elkaar verwijderd.
deze figuur



gewoon opmeten van een aantal golven en vergelijken met de afstand PQ

Roos plaatste:


In figuur 1 is de gereduceerde fase van P 0,25 groter (hoe komen ze hierop?). 
wat snap je niet van mijn uitleg onder het laatste blokje van mijn bericht van 18 mei 2016 om 20:17 ?




Roos op 19 mei 2016 om 23:54
Oke, ik snap het nu voor het grootste deel wel. Waarom loopt eigenlijk kanaal 1 o,25 trilling voor op kanaal 2. Mij lijkt het andersom, omdat de top in kanaal 2 0,25 trilling verder naar rechts ligt dan in kanaal 1. Wordt er trouwens bedoeld met dat Q later trilt dan P, omdat het geluid van de bron eerder bij P komt dan bij Q.
Theo de Klerk op 20 mei 2016 om 00:06
Q trilt later omdat P dichterbij de bron ligt, inderdaad.
Faseverschil 1,25 (of 0,25) geeft aan dat P al 1,25 golven meer heeft ontvangen/op getrild dan Q. Dus P "loopt voor" 0,25 golf als je alleen naar de beweging omhoog/omlaag kijkt.

Fases worden gemeten vanaf het punt waarop een golf door de evenwichtsstand omhoog gaat. Als P voorloopt dan moet dat kanaal 1 zijn. Die golf is op elk moment 0,25 golven voorlopend op kanaal 2. Kijk naar het punt door de evenwichtsstand omhoog en je ziet dat P dit eerder doet in kanaal 1 dan Q in kanaal 2
Roos op 20 mei 2016 om 00:12
Bedankt voor weer een heldere uitleg

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zeven appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)