baanstraal examen vwo

xChoco stelde deze vraag op 16 mei 2016 om 01:14.
https://www.hetcvte.nl/document/voorbeeldexamen_natuurkunde_vwo_5
Ik vroeg me bij opgave 14 af , als je de baanstraal van bijvoorbeeld de maan in Binas (6e druk) tabel 31 opzoekt, of daar dan al de straal (equator) van de maan al bij is opgeteld, of niet. Dus of de baanstraal van de maan de straal vanaf het aardoppervlak tot aan het middelpunt van de maan is, of tot aan het maanoppervlak?


Of misschien zit de straal van de aarde ook wel erbij opgeteld bij de baanstraal? Zou ook nog een optie zijn..

Reacties

Jan van de Velde op 16 mei 2016 om 02:09
Aangezien zwaartekracht wordt berekend van massamiddelpunt tot massamiddelpunt, en een baan gewoon een cirkel is met een middelPUNT (al is de maanbaan geen cirkel) zou BINAS onhandige tabellen geven als je voor baanberekeningen niet alleen die baanstraal moest opzoeken, maar tevens de stralen van de betrokken hemellichamen.

Kortom, ga er gerust vanuit dat BINAS de gemiddelde middelpunt-middelpuntafstand geeft.

En dan moet ik opmerken dat ik de vraag minder elegant (en dat is een eufemisme) vind omdat ze in het correctievoorschrift wel tot 4 significante cijfers gaan terwijl de baanstraal van de maan in de praktijk al tussen 356 400 en 406 700 km varieert, en afhankelijk van de positie van zenders en ontvangers op enig moment daarbinnen nog eens 8100 km (aardstraal plus maanstraal) minder kan zijn; zodat de te overbruggen afstand feitelijk kan variëren tussen 348 300 en 406 700 km.

Dat scheelt heen en terug ruim 116 000 km en dus voor het licht ca 0,39 s.
Dus zal het werkelijke antwoord ergens tussen de 2,32 en de 2,71 s liggen.
2,564 s als correctievoorschriftantwoord vind ik een beetje, tjah....

De kandidaat met een beetje interesse voor sterrenkunde is in vol besef van deze variatie (al kent hij/zij ongetwijfeld de cijfers niet uit het hoofd) en piekert zich suf voor een sommetje dat ik feitelijk in vmbo-4T ook in een tentamen zou durven zetten: namelijk domweg 2 x de afstand-aarde maan uit een tabellenboek gedeeld door de lichtsnelheid uit een tabellenboek. 

Verdient al met al geen schoonheidsprijs...

Groet, Jan
 


xChoco op 19 mei 2016 om 22:01
Bedankt voor deze mooie uiteenzetting!!

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zeven appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)