spankracht bepalen

Joyce stelde deze vraag op 11 mei 2016 om 15:02.

 Hallo,
Ik heb een vraag over opgave 1, vraag 4 van het examen havo 2014 tijdvak 1. http://static.examenblad.nl/9336114/d/ex2014/ha-1023-a-14-1-o.pdf
Je moet hierbij met behulp van figuur 4 de grootte van de spankracht in de spankabel bepalen, maar hoe moet je dat doen? Ik snap namelijk niet hoe je krachten kunt ontbinden.

Reacties

Theo de Klerk op 11 mei 2016 om 15:41
Krachten kunnen ontbinden is wel een vereiste voor je havo examen, dus nog even snel leren hoe!

De krachten lopen langs de spankabels. Dat is het enige fysieke medium waarlangs de krachten kunnen lopen. Dus de twee componenten die je voor de kracht zoekt zullen langs deze kabels lopen.

De brug bij A beweegt niet. Gaat niet op en neer. Getekend is dat de zwaartekracht dat deel met 18 kN kracht naar beneden trekt. Maar er gaat niets naar beneden. Dus is de totale kracht in  punt A gelijk aan 0.
Dat kan alleen maar als in A nog een andere kracht werkt die even groot is als de zwaartekracht (15 kN) maar tegengesteld gericht is: naar boven.

Die kracht van 15 kN wijst vanuit A recht naar boven. Er is niets fysieks dat vanuit A recht omhoog gaat, dus de kracht omhoog moet geleverd worden door krachten die WEL langs iets fysieks kunnen werken: de twee spankabels.
Hoe groot moeten nu de krachten langs de spankabels zijn (tekenen op uitwerkingenblad met parallellogrammethode) om tezamen een resulterende kracht te leveren die WEL vanuit A recht omhoog wijst en ook nog eens 15 kN groot is?
Jan van de Velde op 11 mei 2016 om 16:31
en voor een stapsgewijze uitleg kun je hier nog eens terecht:
http://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/41633-microcursus-krachten-samenstellen-en-ontbinden/

met voor ontbinden onder andere volledig uitgewerkte oefenopgaven 4 en 5 rond o.a. een torenklok . 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft acht appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)