Rendement Elektromotor

Skippy stelde deze vraag op 08 september 2005 om 09:58.
Wij hebben een praktische opdracht om het rendement van een elektromotor te bereken... Heeft iemand een idee om ons te helpen?????

Reacties

Jaap op 09 september 2005 om 20:30
Dag Skippy,

Eén van de formules voor het rendement is

rendement = (nuttig geleverde arbeid) / (opgenomen energie)

Wat de nuttige arbeid is, hangt af van hetgeen je de motor wilt laten doen: een karretje de helling op laten rijden? een elastiek 10 cm laten uitrekken? een massa laten optakelen?

In je natuurkundeboeken vind je zeker formules om die arbeid te bepalen.
Welke soort energie neemt de motor op? Welke formule ken je daarvoor?

Veel succes met jullie praktische opdracht, Jaap K
Elu op 13 december 2005 om 14:45
Er zijn ook heel veel verschillende manieren om het te berekenen.

Zo kun je een ronddraaiende schijf vast maken aan het motortje, daaromheen een touwtje, en aan dat touwtje hang je een krachtmeter. Op de krachtmeter kun je aflezen hoeveel kracht deze geeft.

Als je er dan ook nog voor kunt zorgen dat je weet hoe vaak de schijf rond zal gaan draaien(kun je laten doen met een lichtje en een lichtsensor), kun je kijken hoeveel energie er in gaat(volt & ampere meter), en hoe veel er uit gaat, kun je dan achter komen(wrijving even weg gelaten).

Er komen dan wel veel meer formules aan te pas, maar als een project is het geen slechte opdracht. Ik en een vriend van mij hebben namelijk dezelfde opdracht, en wij hebben enkele dingen al.

Voor ons is dit een profielwerkstuk, dus wij moeten hier minimaal 40 lesuur aan werken. Ik weet niet precies hoeveel tijd jij van plan bent om er in te steken, maar als je er snel van af wilt zijn moet je deze niet gebruiken ;). 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)