draaggolf

Boris stelde deze vraag op 07 april 2016 om 07:40.

Ik begrijp niet waar deze formules vandaan komen.
Zou iemand dat uit kunnen leggen.

Ondergrens: fdraaggolf - fsignaal
Bovengrens: fdraaggolg + fsignaal

Reacties

Jan van de Velde op 07 april 2016 om 08:01
dag Boris,

beetje context graag; komt dit uit een of ander vehaal over radiogolven? 

groet, Jan
Boris op 07 april 2016 om 08:05
Bij amplitudemodulatie (AM) wordt de amplitude van de draaggolf gevarieerd met het door te geven signaal.
Bij frequentiemodulatie (FM) wordt de frequentie van de draaggolf aangepast volgens het uit te zenden signaal.

Een draaggolf kan een andere draaggolf in de weg zitten als de draaggolffrequenties te dicht bij elkaar liggen. De kanaalscheiding is in dit geval niet goed. Het minimale verschil wat nodig is tussen twee draaggolffrequenties om elkaar niet in de weg te zitten hangt af van het signaal wat doorgezonden wordt.
Voor het frequentiegebied wat in beslag wordt genomen door een draaggolf geldt bij amplitudemodulatie:
Ondergrens: fdraaggolf - fsignaal
Bovengrens: fdraaggolg + fsignaal

dit staat erbij
Theo de Klerk op 07 april 2016 om 08:08
Heel simpel: de draaggolf is slechts vervoermiddel. Wat je wilt vervoeren moet er op passen. Dus als 92 MHz een draaggolf is en je wilt 15 kHz als signaal (uiteindelijk als hoorbaar radio signaal gefilterd door de tuner) erop meegeven, dan wordt 92000 - 15 kHz en 92000 + 15 kHz aan bandbreedte gebruikt. Want in dat interval wordt de 92 MHz "gemoduleerd" met het 15 kHz signaal zodat het niet meer het strakke, oninteressante 92 MHz toontje is maar een compleet programma.
Boris op 07 april 2016 om 16:54
Waarom haal je de fsignaal dan van de f draaggolf af?
Ik snap het eigenlijk nog niet, want frequenties tel je toch niet op. Ik heb alleen geleerd om golven bij elkaar op te tellen, waarbij alleen de amplitude verandert.
Jan van de Velde op 07 april 2016 om 17:44
we nemen een FM-zender met de draaggolffrequentie van 100 MHz,
da's 100 000 000 Hz

die zender heeft een bandbreedte van (voor het rekengemak) 200 kHz, 100 kHz onder en 100 kHz boven de draaggolf. (in het echt zal dat voor een stereozender wat meer zijn)

Wat jouw radio dus feitelijk ontvangt is een signaal met snel variërende (modulerende) frequenties tussen 99 900 000 Hz en 100 100 000 Hz, en de AFWIJKING van die draaggolffrequentie wordt gebruikt om via elektronica om te zetten in (uiteindelijk) trillingen van de conus van je luidspreker.

Een andere zender zendt bijvoorbeeld uit op 100,5 MHz, en dat signaal variert dan dus tussen 100 400 000 Hz en 100 600 000 Hz. 

Voor elke zender wordt de draaggolffrequentie van elke ontvangen frequentie afgetrokken, en zo hoeft de rest van de elektronica voor om het even welke zender slechts een pakketje signalen van plus of min 100 kHz (dus identieke informatie) te verwerken tot een hoorbaar geluid.

Zorg er dan met nationale en internationale afspraken voor dat zenders die elkaar geografisch overlappen niet óók elkaars bandbreedtes overlappen en je hebt een storingsvrije ontvangst.

Nu wel duidelijk? 

groet, Jan
Theo de Klerk op 07 april 2016 om 21:30
Wellicht dat een plaatje meer zegt dan veel woorden (uit "Hoe De Dingen Werken", N&T, 2001)
Abel op 28 juli 2017 om 00:27
Oke, sorry voor de bump mensen maar bij frequentie modulatie vraag ik me is het waarschijnlijk groter en kleiner. Dus is het dan x en : of iets nog dynamischer van aard? Machten en wortels? Ik heb nooit echt opgelet bij natuurkunde om eerlijk te zijn. Maar ik moet het gewoon weten. 
Theo de Klerk op 28 juli 2017 om 00:55
Volgens mij vind je alles wel best...
Maar bij frequentiemodulatie wordt de draaggolf met frequentie f groter of kleiner om de "erop gemoduleerde" geluidsgolf weer te geven. Als geluid tot 20 kHz gaat, dan lijkt het logisch te denken dat de draaggolf dan f + 20 kHz moet kunnen zijn. En omdat golven symmetrisch zijn is het dat ook de andere kant op: f - 20 kHz. Het volgende (FM) kanaal moet dus nergens in dit gebied overlappen qua frequentie en buiten de "bandbreedte van f +/- 20 kHz" blijven.

Voor AM is het visueel wat makkelijker voor te stellen, maar wiskundig een kwestie van sinus met sinus vermenigvuldigen. Immers, de draaggolf zal een functie hebben van  u = A sin (2πft) met f = draaggolffrequentie. De amplitude wordt gemoduleerd, dus A is niet constant, maar wordt A sin (2πFt) met F de geluidsfrequentie (en F is niet constant maar in theorie -20 kHz < F < 20 kHz, maar in praktijk kapt men AM zenders af op zo'n 8 kHz). Daardoor staat er  u = (A sin (2πFt).sin(2πft) ) en dat laat zich wiskundig uiteindelijk naar golven met f = fdraag +/- F herleiden. Als je op Cambridge natuurkunde wilde studeren dan was dit een keer een toelatingsvraag...

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft twintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)