Hoek berekenen hefboom hydraulische hefboom

Stephan stelde deze vraag op 05 april 2016 om 10:14.

Om een bootje op te tillen met een hydraulische passerelle moet ik de onderste bevestiging verlagen om het draagvermogen te verhogen. Afstand H bedraagt nu 28 cm en het maximale draagvermogen is 2500N. Hoeveel lager moet ik de onderste bevestiging plaatsen om tot een draagvermogen van 3500N te komen?

Reacties

Willem op 05 april 2016 om 11:25
Ha Stephan,

Bij momenten geldt: hoe groter de arm, hoe kleiner je de kracht kan maken. Als je de last met een bepaalde factor wilt verkleinen, moet je de arm (hier H) met dezelfde factor vergroten.
Jan van de Velde op 05 april 2016 om 19:17
dag Stephan, Willem,

dit wordt mogelijk link....
Door de voet van die zuiger naar beneden te verplaatsen kan dié wel meer gaan tillen, vraag is of de hele constructie(die kraanarm, ophangpunten van diverse draaiende delen) bijna 40% overschot hebben.

En of de slag van die zuiger dan nog lang genoeg is om die kraan steil genoeg te zetten? Want zoals die nu getekend staat lijkt hij volledig uitgeschoven in de steile stand (op mijn scherm gemeten is de cilinder 17 mm lang, en in de uitgeschoven stand zie ik ca 14 mm zuigerstang) Lijkt me niet dat die nog veel verder uitgeschoven kan worden zodat je de voet lager kan plaatsen en tóch dat takelpunt nog recht boven die vlonder kunt krijgen.

Groet, Jan

Stephan op 08 april 2016 om 18:31
Hi Willem / Jan,

Thanks voor jullie reactie. Ik verwacht dat er sowieso een marge in de constructie zit. Ik kom voor het goede 50kg draagvermogen te kort. Ik verwacht door de onderste bevestiging iets te verlagen dit makkelijk te kunnen halen. Vraag blijft hoeveel cm ik naar beneden moet om 3000N of 3500N draagvermogen te halen.
Jan van de Velde op 09 april 2016 om 00:12
Je hebt aan de hijskant 1,4 zoveel kracht nodig zeg je. Dan moet je "arm" (ruwweg die afstand H) ook 1,4 x zo groot worden. Daarmee los je overigens alleen het probleem van een mogelijk overbelaste hydraulische cilinder op, NIET van de rest van de passerelle. En zoals ik zei, door die voet lager te zetten is het ook de vraag of die passerelle nog steil genoeg omhoog kan om die rubberboot verticaal boven dat achterdekje te krijgen. 

En ja, een ingenieur die zegt dat een veilige hijs 2500 N kan zijn (en dat is dan naar ik mag aannemen bovenop het gewicht van die passerelle zelf) houdt daarbij veiligheidsmarges aan. Maar die zijn bedoeld om onverwachtheden op te vangen (bijvoorbeeld je bent die rubberboot binnenboord aan het halen terwijl het jacht door een golfbeweging omhoog wordt geduwd, of je haalt je passerelle omhoog terwijl je tegelijkertijd die boot omhoogliert). 
Maar die veiligheidsmarges zijn niet bedoeld om op te souperen én daarbovenop nog eens een keer per ongeluk wat doms te doen.  Dan ga je toch echt een keer tegen de wetten van Murphy op lopen. 

In het algemeen geldt dat niemand zaken zwaarder/sterker uitvoert dan noodzakelijk; want dat kost geld.
Stephan op 09 april 2016 om 19:12
Dezelde Passerelle wordt ook in een 350kg versie geleverd. Ik ga er van uit dat ik door het verlagen van de voet niet over het draagvermogen van de loopplank zelf heen ga. 

Ik wil een mooie RVS plaat laten maken die over de bestaande gaten heenvalt en waar ik de voet lager op kan bevestigen. Door de bevestigingsplaat te verdikken kan ik dezelfde hoogte nog steeds bereiken. Thanks voor de tips!
Jan van de Velde op 09 april 2016 om 20:23

Stephan plaatste:

Dezelde Passerelle wordt ook in een 350kg versie geleverd. 
is die identiek of is dat alleen uitwendig en zitten daar mogelijk inwendig extra verstevigingsprofielen in verwerkt? 

Stephan plaatste:

 Door de bevestigingsplaat te verdikken kan ik dezelfde hoogte nog steeds bereiken. 
Is dán de vraag of die passerelle nog steeds even ver naar beneden kan. Op je tekening uit de startpost (door een hikje in de site momenteel even niet zichtbaar) meen ik op te maken dat met de voet in de huidige stand de cilinder volledig wordt ingeschoven voor die "rust" stand. En je ziet op diezelfde tekening dat een klein eindje uitschuiven van die cilinder (10-15 cm? ik heb geen schaal erbij?) die passerelle gelijk horizontaal komt te staan.

ik zie trouwens niet hoe die verdikking tot dezelfde steilheid van de passerelle gaat leiden: heb je al eens een 2dimensionaal modelletje van bijvoorbeeld karton gemaakt, op schaal, van die hele passerelle met cilinder? 

Stephan op 09 april 2016 om 21:17
Hij kan nu te ver naar beneden. Dus dat is geen probleem. Ik ga de specs van de 350kg versie goed bekijken. 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zes appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)