Dubbel- planetoïde

Noa stelde deze vraag op 17 maart 2016 om 12:02.

Beste mensen,

Graag zou ik het volgende willen vragen. Ik was bezig met examenopgaves oefenen en liep vast op deze vraag(opgave 5) uit het examen van 2014 -I. zie bijlage of link

De vraag is : 'De wetenschapsjournalist Karel Knip schrijft in het NRC-Handelsblad dat α bij deze rotatietijd net niet "uit elkaar spat".
Bij een kleinere rotatietijd zou dat net wel gebeuren. Bij die rotatietijd Trot zouden losliggende stenen op de evenaar niet blijven liggen. Bereken rotatietijd Trot.
Nu kwam ik om de rotatietijd te berekenen(die ik wel begrijp) al niet op de goede snelheid.

Ik had hem om deze manier opgelost: 
Fg=Fmpz --> (G.msteen.Ma)/ r2 = (msteen. v2)/r.
Ik kwam daardoor op deze formule: v= √(G.Ma/r) = √( 6,67.10-11 . 2,6 . 10 12/0,75.10)= 0,48 m/s.

Het antwoordmodel zegt echter dit: Voor de middelpuntzoekende versnelling van α geldt: ampz= v2/r  dus v2= r.ampz --> (4,3.10-4 ).(7,5.102) =  0,568 m/s.

Ik hoop dat iemand mij kan helpen! 

 Groetjes,
Noa


Bijlagen:

Reacties

Jan van de Velde op 17 maart 2016 om 16:31
Dag Noa,

Gegeven is dat de valversnelling aan de evenaar 4,3·10-4 m/s² is. Die waarde vind ik ook op de Nederlandse Wikipedia (maar elders dan weer niet). Met dat gegeven rekent de examenopgave.
Als je die probeert te berekenen met g=GM/r²  vinden we echter 3,1·10-4 m/s². 

Ik denk eerlijk gezegd dat er weinig mis is met je aanpak BEHALVE het feit dat 1999 KW4-α geen perfecte bolvorm heeft, verre van, dat zal eerder een ellipsoïde zijn:


 Maar de formule die jij gebruikt (en ik voor die controle-g-berekening hierboven ook) is wél op zo'n perfecte bol (of op een puntmassa) gebaseerd. Ik weet niet wat het officiële correctiemodel ervan zegt maar meer dan één scorepunt zou ik voor jouw aanpak overigens niet willen aftrekken.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft vier appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)