Als je met "hogere golflengten" eigenlijk langere golflengten bedoeld (= kortere frequentie omdat c = λ.f), dan heb je gelijk.
Absorptie is golflengte (of frequentie-)afhankelijk en hoog energetische straling (richting blauw/UV, korte golflengte) wordt minder geabsorbeerd dan laag energetische straling (richting rood/Infrarood). Dat kan wel een factor 50 schelen.
Let op: absorptie is iets anders dan afbuiging (waardoor een kleurenband ontstaat: blauw buigt meer af dan rood (daarom een blauwe hemel) maar wordt minder geabsorbeerd).
De rode straling is al geheel geabsorbeerd in het water als het blauwe licht nog verder kan totdat dat ook absorbeerd is waarna de zee donker is (planten en dieren lager in de zee zien dus niets). Dan zit je al op zo'n 150-200 meter diep. Hoe schoner het water (geen stof voor lichtweerkaatsing) hoe dieper je kunt kijken.
Ik vond een aardig proefje waarin verschillend gekleurde Smarties in het water worden geworpen. Ze blijven allen zichtbaar maar de blauwe zouden het langst hun kleur moeten behouden. Ik heb het niet geprobeerd, maar het idee is wel leuk:
http://www.punaridge.org/doc/factoids/Light/Default.htm en een wat theoretischer verhaal op http://oceanworld.tamu.edu/resources/ocng_textbook/chapter06/chapter06_10.htm