Scherp beeld

Twen stelde deze vraag op 23 februari 2016 om 11:13.

Goedemorgen,

Klopt het dat je pas een scherp beeld kunt krijgen als de afgebogen lichtstralen elkaar snijden in het brandpunt (f)? En als dat niet gebeurt dan krijg je een minder scherp beeld? Ik weet dat je de lenzenformule kunt gebruiken om te bepalen hoe je een scherp beeld kunt krijgen. Hoe zit dat nou pecies met de voorwerpsafstand (v) en de beeldafstand (b)? Ik snap het verband niet helemaal. 

Groeten Twen 


Reacties

Jan van de Velde op 23 februari 2016 om 13:43
nee, dat klopt niet helemaal.

Je krijgt een scherp beeld als het BEELDpunt van een voorwerp op dezelfde afstand van een lens ligt als het scherm waarop je afbeeldt.

En dat wil zeggen dat alle stralen die uit een VOORWERPSPUNT vertrekken (en dat is dus een divergente bundel) na de lens op dat scherm samenkomen in een BEELDPUNT



Als een evenwijdige bundel evenwijdig aan de hoofdas (twee voorwaarden) op een lens valt zullen alle stralen uit die bundel in het BRANDpunt samenkomen.

duidelijker zo?

groet, Jan
Twen op 24 februari 2016 om 14:38
Hoi Jan,

Oke, dank je wel. Met optica heb ik nogal moeite. 
Dan heb ik nog een vraag.  Stel ik heb de volgende berekening met de lenzenformule:

 

Het antwoord is 8,6 cm. Dat is dan het brandpunt. Wat heb ik aan dit antwoord? Wat wil dat zeggen m.b.t. het maken van een scherp beeld? 
Twen op 24 februari 2016 om 14:41
Ik denk zelf dat de afstanden van fv en nu resp. 8,6 cm, 20 cm en 15 cm moeten zijn om een scherp beeld te krijgen. Kloppen deze afstanden niet dan krijg je een onscherp beeld, bijvoorbeeld omdat je de lens op een verkeerde afstand hebt staan. Daarom moet je de lens ook scherpstellen? 
Theo de Klerk op 24 februari 2016 om 14:52
De brandpuntsafstand f is een gegeven van de lens en wordt bepaald door zijn bolling. De lens kan dus niet worden veranderd. Maar f, v en b hangen wel met elkaar samen volgens de lenzenformule: 1/f = 1/v + 1/b   En aangezien 1/f een vast getal is voor een lens waarvan f bekend is, kun je alleen de v en b afstanden zodanig veranderen dat 1/v + 1/b gelijk is aan die vaste 1/f. Dat wordt bedoeld met "scherpstellen". 

f ligt dus vast maar je hoeft hem niet al te weten. Dan kun je zijn waarde wel berekenen want bij v=20 en b=15 ontstaat blijkbaar een scherp beeld. Dat kan alleen als 1/v + 1/b = 1/f ofwel als 1/f= 0,12 of f=8,6 cm
Twen op 24 februari 2016 om 18:51
Hoi Theo,

Oke. ligt dus altijd vast. Dat is een eigenschap van de lens. Wel kun je en b veranderen, maar niet willekeurig. Je kunt dus niet de afstanden zomaar kiezen. Dat moet dan volgens de lenzenformule gebeuren? 
Jan van de Velde op 24 februari 2016 om 19:02
Juist. Bij een gegeven f heeft elke v zijn eigen b. Dat is ook het principe van scherpstellen met verrekijkers of fototoestellen: beeldafstand aanpassen aan voorwerpsafstand door de lens wat vooruit of achteruit te schuiven.


(http://sonyalphanex.blogspot.nl/2014/10/zeiss-16-35mm-lens-review-by-mobile01.html)

NB: die objectieven van camera's bestaan niet uit één lens, en bij een zg zoom-objectief verander je ook nog eens de brandpuntsafstand van zo'n samenstel van lenzen, maar het principe is niet wezenlijk anders.
Twen op 25 februari 2016 om 08:33
Hoi Theo,

Dank je wel voor de uitleg.

Groeten, Twen 

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft vier appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)