molecuultekening en molecuulformule

jill stelde deze vraag op 15 februari 2016 om 21:29.

 Als je een molecuultekening voor je krijgt, en je moet een molecuulformule opstellen. Hoe weet je dan welk symbool je eerst moet opschrijven? Ik heb hier een voorbeeld van de formule van H2O (water) Je kan toch net zo goed OH2 opschrijven?

Groeten,
J

Reacties

Theo de Klerk op 15 februari 2016 om 21:56
Als scheikundige vraag stel je die hier bij het verkeerde forum. 

Maar hier lijkt het H2O te zijn voor water. Vaak zet men het meest voorkomende element voorop, maar er zijn genoeg uitzonderingen zoals H2SO4 of C2H5OH
Jan van de Velde op 15 februari 2016 om 21:56
dag Jill,

Zelfs HOH zou niet onlogisch zijn, toch zeker omdat bekend is dat een watermolecuul in water kan dissociëren in twee ionen, H+ en OH-.

Dat gezegd zijnde zijn er in de scheikunde een berg afspraken gemaakt over die notatie. Bijvoorbeeld dat je in verbindingen met C, H en O die drie atomen altijd in die CHO-volgorde noteert, in elk geval in zg bruto-formules. Bijv C6H12O6 (glucose) , of C2H6O (ethanol). Maar gelijk gaan ze daarop dan ook weer uitzonderingen maken op basis van functionele groepen, en dan schrijf je ethanol bij voorkeur als C2H5OH, of azijnzuur als CH3COOH, met die COOH als carbonzuurgroep apart geschreven.

Het hele afsprakenpakket ken ik niet, en ik weet dat er ook veel scheikundigen rondlopen die zo hun eigen voorkeuren hebben. Op zich allemaal niet zó erg; het levert niet vaak verwarring op. Voor 3e of 4e jaar middelbaar worden die regels ook al gauw ingewikkelder en dus verwarrender dan op dat niveau nodig. Wat je daar móet weten, och, daar  groei je wel in met de jaren.

Voor iemand die diepere antwoorden zoekt zou ik zeggen, probeer eens een  specifiek scheikundeforum voor je vraag. Bijvoorbeeld hier:
http://www.wetenschapsforum.nl/index.php/forum/1-scheikunde/
 
Jammer dat ik je geen helder eenduidig antwoord kan geven, maar veel van die afspraken zijn ook al een kwestie van "tja, dat doen we nu eenmaal zo, we moesten wát hè..." 

Groet, Jan
jill op 16 februari 2016 om 19:46
Bedankt voor jullie hulp! 
Ik zit nu ook op 3 atheneum, maar stel ik krijg als opdracht een molecuultekening, en ik moet daaruit een formule vormen. Ik zou dan echt niet weten welk symbool ik eerst moet noteren.

groeten,
Jill
Jan van de Velde op 16 februari 2016 om 20:29
Als je in je boek of aantekeningen niet kunt vinden hoe dat moet zal het vast en zeker ook wel niet zo nauw komen. In die zin lijkt je vraag me hoe dan ook aan je docent gesteld te moeten worden, die gaat per slot van rekening jouw werk beoordelen. 

Wat je denk ik wel zult moeten kunnen herkennen op zo'n molecuultekening zijn moleculen waarvan je de correcte notatie stomweg uit je hoofd moet kennen zonder dat je daar geacht wordt regels voor te kennen (eenvoudige moleculen als water, methaan, ammoniak, koolstofdioxide etcof vaak voorkomende groepen atomen zoals in samengestelde ionen als nitraat, sulfaat etc) . Als je al wat organische chemie krijgt lijkt de CHO-regel me ook wel voor de hand te liggen

Maar ook dat is  een vraag die door je docent beantwoord dient te worden. Misschien maak je het jezelf wel moeilijker dan het is. 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zeven appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)