telopbrengst

Aileen stelde deze vraag op 21 januari 2016 om 21:38.

 Kunt u mij uitleggen wat het woord telopbrengst met radio actief verval.

Reacties

Theo op 21 januari 2016 om 23:07
Nog nooit van gehoord. Maar het als nederlands woord interpreterend zou ik denken dat het de optelsom is van alle vervallen deeltjes tot nu toe.
Waar de halfwaarde formules steeds aangeven hoeveel radioactieve kernen er nog over zijn, doet de "telopbrengst" waarschijnlijk precies het tegenovergestelde: hoeveel zijn er al vervallen.  Dit getal plus wat nog moet vervallen is natuurlijk een constante waarde, nl. het aantal radioactieve kernen waarmee we begonnen toen nog niets vervallen was.
Jan van de Velde op 21 januari 2016 om 23:22
Ik had dit woord ook nog nooit eerder bewust gehoord (zo leer ik weer eens wat bij :) ) , en kom het in een zoektocht meerdere malen tegen in zijn zo te zien letterlijke betekenis van een "meting door telling". 

Als bijvoorbeeld een geiger-müllerteller na een minuut 60 ionisaties heeft waargenomen zijn die 60 ionisaties de telopbrengst (in een minuut) . Echter, voordat je daaruit de activiteit van je monster op 1 Bq (1 verval per seconde) zou bepalen zul je die telopbrengst toch eerst even moeten vergelijken met de telopbrengst van een monster met bekende activiteit, zodat je je meter kunt kalibreren. 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft drie appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)