Modelopgaven fysica voor toelatingsproef arts-tandarts

Silvio stelde deze vraag op 11 januari 2016 om 14:52.
Ik heb een aantal fantastische vragen in multiple choice mét antwoorden gezien op wetenschapsforum.nl.

De moderator: Jan van de Velde! Waarschinlijk dezelfde als degene die hier in de vraagbaak zo vaak van die voortreffelijke aantwoorden geeft?

Ik heb grote behoeft aan dit soort "quizjes" waarbij leerlingen direct zien hoe goed hun kennis mbt een onderwerp is.

MIJN VRAAG: bestaan er meer van dit soort digitale vraag en antwoorden lijsten?

Groeten,
Silvio Rademaker
Docent natuurkunde 

URL site: http://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/110190-modelopgaven-fysica-voor-toelatingsproef-arts-tandarts/page-2

Reacties

Jan van de Velde op 11 januari 2016 om 18:02
Dag Silvio,

Ja, dezelfde Jan. 

Zo rond 2007-2008-2009 zorgden die Vlaamse toelatingsexamens voor seizoensmatige stortvloeden aan vragen in het huiswerkforum van Wetenschapsforum. En vooral ook veel uit onbetrouwbare bronnen, op basis van slechte geheugens meegenomen uit de examenzaal (op één publiek setje van 10 vragen na werden de vragen angstvallig geheim gehouden, niets mocht de examenzaal verlaten) , en dus soms van bedroevende kwaliteit. 

En dat terwijl de echte vragen gemiddeld van uitmuntende kwaliteit zijn: ze gaan alleen over de kern van het begrip, vragen zonder moeilijke getallen of poespas om inzicht en probleemoplossend vermogen, en gaan vaak op heel "elegante" manier met een onderwerp om. Ideaal materiaal om inzicht in verbanden te testen.
Het lijkt me zelfs wel fijn voorbeeldmateriaal voor lerarenopleidingen: kort, helder, gebaseerd op veelal eenvoudige natuurkundige principes, en vooral vragend om inzicht en probleemoplossend vermogen van de kandidaat. Zó doe je dat.....

We zijn toen met een paar man begonnen die kwakkelende vragen te verzamelen, uit wat de gebruikers aanbrachten, en te herstellen tot een staat zoals ze gevraagd hadden kunnen zijn. (dat staat er dan bij, bijv "op dit forum geredigeerd") . Dat heeft geleid tot de vragensets waaraan je refereert. Waar nodig afbeeldingen opgeknapt of erbij bedacht, vraagstellingen en antwoorden in de stijl en geest van die examens teruggebracht.

Sinds 2011-12 is de activiteit in het publieke domein op dit gebied sterk ingezakt. Universiteiten en hogescholen zijn voorbereidingscursussen gaan aanbieden, en een paar voornamelijk commerciële sites kwamen op. Na 2012 hebben we de verzameling dus ook niet meer verder uitgebreid. Nu worden die topics nog een paar duizend keer per jaar aangeklikt maar veel vragen om nadere uitleg (destijds hoogtij in de weken naar de aanloop van die examens) komen er niet meer. Men bereidt zich kennelijk meer en meer via die voorbereidingscursussen voor. 

Ik heb nog wel een stapeltje materiaal, betrouwbaarder en minder betrouwbaar, waaruit die vragensets op Wetenschapsforum zijn gebouwd. Maar daar zit niet veel meer tussen wat nog werkelijk wat toevoegt, en ook gezien de teruglopende belangstelling hebben we na 2012 die lijsten niet meer uitgebreid. Want er kruipt best een hoop tijd in zoals je zult begrijpen. Mogelijk dat google met de juiste zoekwoorden best weer een hoop materiaal boven water krijgt. Maar daarbij zijn dan steeds weer twee vragen heel belangrijk:
1) is het anders dan wat er al is?
2) is het betrouwbaar qua kwaliteit?

Groet, Jan
(ook docent natuurkunde)





Silvio op 12 januari 2016 om 13:49
Hallo Jan,

Grappig om te lezen hoe zoiets loopt en dat dan ineens de vraag zo inzakt.

Ik ga in ieder geval mijn leerlingen vragen, als examenvoorbereiding, de opgaven op het wetenschapsforum langs te lopen.

Dank voor je antwoord!

Groeten,

Silvio Rademaker

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft drie appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)