Spanning

Mo stelde deze vraag op 31 december 2015 om 19:15.

 Hallo allemaal, ik heb moeite met het begrijpen van de definitie van ''spanning''. Hopelijk kunnen jullie mij verder helpen!

 

Ik volg nu les uit 3vwo boeken.

 

Zouden jullie misschien uitleggen wat ik moet begrijpen ( of mezelf moet voorstellen) bij de woord ''spanning'' in dagelijkse taalgebruik. En vervolgens de betekenis van ''spanning'' linken met de terminologische betekenis in de vak elektrotechniek. Bijvoorbeeld: als je twee elektronen zo dicht mogelijk bij elkaar houd dan oefenen ze beide kracht op elkaar uit waardoor ze elkaar willen afstoten. Er ontstaat dus spanning tussen de elektronen. Hoe moet ik de woord ''spanning'' in deze context begrijpen/voorstellen?

 

Ik dank jullie alvast voor de moeite!

Reacties

Theo op 31 december 2015 om 21:09
Spanning is energie die 1C lading krijgt bij het doorlopen van het spanningsverschil . Dus een indicatie voor de energietoename.

Bijv  3C lading doorloopt 2V en krijgt daarmee 3 x2 = 6J energie
Theo de Klerk op 01 januari 2016 om 01:43
...en de energie die het kost om 2 elektronen die elkaar afstoten toch bijeen te brengen kost energie E die gelijk is aan e.U (e = lading elektron, U = spanning)

Spanning wordt in V weergegeven maar is feitelijk ook J/C en met J=Nm=kg.m2s-2 en A=C/s kun je dit ook naar de basiseenheden van het SI stelsel terugbrengen.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft twee appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)