Heineken bier in de ruimte
Hans stelde deze vraag op 15 december 2015 om 20:05. Tsja, daar zit ik dan. Zie ik een reclame van Heineken. Er zweeft een bierflesje in de ruimte... en op aarde zie je het Noorderlicht.
Nu is de vraag... kan dit?
Volgens mij ontploft het flesje omdat in het vacuum de lucht die onder de dop zit en de koolzuur in het bier uitzet. Zoveel dat het flesje ontploft of op z'n minst de dop los schiet.
Is het flesje hier tegen bestand of niet?
Wie helpt me in deze discussie met m'n vriendin?
Hans van Abcoude
Reacties
Jan van de Velde
op
15 december 2015 om 21:07
dag Hans,
Sorry, je vriendin wint.
Wat dat flesje "opvangt" is het drukverschil tussen binnen en buiten.
Even googlen leert:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=4676.0
+++++++
Naar mij bekend is de combinatie fles/kroonkurk in ieder geval bestand tegen 12 bar, daarna zal eerst de kroonkurk gaan lekken en vervolgens los laten. De fles is, uiteraard om veiligheidredenen, bestand tegen hogere druk.
Ik hoop dat u hiermee vooruit kunt.
Vriendelijke groet, mr. Robert P.M. Seegers
CENTRAAL BROUWERIJ KANTOOR
+++++++++++++++++++++
De overdruk (dat drukverschil tussen binnen en buiten) in een ongeschud flesje pilsener bier is zeker niet hoger dan 2 bar. (binnen 3 bar en buiten de gewoonlijke 1 bar). Door het flesje naar de ruimte te brengen vanaf de aarde komt daar 1 bar bij, want daar is de buitendruk niet 1 bar maar 0 bar.
Er is niets magisch aan onderdruk: een wand ondervindt evenveel kracht bij een drukverschil van 0,1 naar 1,1 bar als bij 10,1 naar 11,1 bar als bij 1000,1 naar 1001,1 bar.
Drukverschilsommetjes zijn dus geen deelsommetjes (dus NIET 1,1 : 0,1 = 11 x zo hoge druk, dat lijkt oei) maar verschil- en dus aftreksommetjes.
En die ene extra bar houdt dat flesje met gemak. Dat drukverschil wordt groter dan dat wanneer je dat kratje wat ruw op de grond zet.... (of door de trillingen bij de lancering natuurlijk). Want dan krijg je sterk oplopende druk in de fles omdat er veel CO2 uit oplossing gaat.
Groet, Jan
Sorry, je vriendin wint.
Wat dat flesje "opvangt" is het drukverschil tussen binnen en buiten.
Even googlen leert:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=4676.0
+++++++
Naar mij bekend is de combinatie fles/kroonkurk in ieder geval bestand tegen 12 bar, daarna zal eerst de kroonkurk gaan lekken en vervolgens los laten. De fles is, uiteraard om veiligheidredenen, bestand tegen hogere druk.
Ik hoop dat u hiermee vooruit kunt.
Vriendelijke groet, mr. Robert P.M. Seegers
CENTRAAL BROUWERIJ KANTOOR
+++++++++++++++++++++
De overdruk (dat drukverschil tussen binnen en buiten) in een ongeschud flesje pilsener bier is zeker niet hoger dan 2 bar. (binnen 3 bar en buiten de gewoonlijke 1 bar). Door het flesje naar de ruimte te brengen vanaf de aarde komt daar 1 bar bij, want daar is de buitendruk niet 1 bar maar 0 bar.
Er is niets magisch aan onderdruk: een wand ondervindt evenveel kracht bij een drukverschil van 0,1 naar 1,1 bar als bij 10,1 naar 11,1 bar als bij 1000,1 naar 1001,1 bar.
Drukverschilsommetjes zijn dus geen deelsommetjes (dus NIET 1,1 : 0,1 = 11 x zo hoge druk, dat lijkt oei) maar verschil- en dus aftreksommetjes.
En die ene extra bar houdt dat flesje met gemak. Dat drukverschil wordt groter dan dat wanneer je dat kratje wat ruw op de grond zet.... (of door de trillingen bij de lancering natuurlijk). Want dan krijg je sterk oplopende druk in de fles omdat er veel CO2 uit oplossing gaat.
Groet, Jan
hans
op
01 januari 2016 om 13:17
Fantastische antwoorden... bedankt, ondanks dat ik dus ongelijk blijk te hebben...
Ron
op
11 november 2016 om 21:52
En qua temperatuur ?
Zou het bier niet bevriezen in de ruimte ?
Zou het bier niet bevriezen in de ruimte ?
Jan van de Velde
op
12 november 2016 om 09:39
dag Ron,
Op die vraag is niet zo eenvoudig het antwoord te geven. Van warmteverlies via stroming of geleiding zal geen sprake zijn, het wordt dus een kwestie van een stralingsbalans, evenwicht tussen ontvangen en uitgestraalde stralingsenergie. Als we het bierflesje situeren in de ruimte ergens in de buurt van de aarde, met een zonnestralingsintensiteit van ruim 1300 W/m², dan ontvangt dat bierflesje met laten we zeggen een doorsnede-oppervlak van 100 cm² toch altijd nog ca 13 W aan zonne-energie.
Op het International Space Station geldt dat ook:
https://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2001/ast21mar_1
Consider, for example, the International Space Station (ISS).
Without thermal controls, the temperature of the orbiting Space Station's Sun-facing side would soar to 121 °C, while thermometers on the dark side would plunge to minus 157 °C.
Als ons flesje een beetje ronddraait in het zonnetje zal geen plekje op het flesje zó heet of zó koud kunnen worden, maar overal een redelijk gemiddelde temperatuur halen. Wat die temperatuur dan precies zal worden hangt af van hoe goed dat flesje als geheel straling kan absorberen en weer uitzenden: een evenwichtstemperatuur zal bereikt worden als de eerder genoemde ca 13 W ook weer aan energie uitgestraald wordt.
Zou een leuk proefje zijn voor de ISS, ware het niet dat niemand behoefte heeft aan mogelijke glasscherven en bierijsbrokken die gaan rondvliegen in de baan van ISS: er is al veel te veel ruimtepuin waardoor regelmatig satellieten verloren gaan.
Groet, Jan
Op die vraag is niet zo eenvoudig het antwoord te geven. Van warmteverlies via stroming of geleiding zal geen sprake zijn, het wordt dus een kwestie van een stralingsbalans, evenwicht tussen ontvangen en uitgestraalde stralingsenergie. Als we het bierflesje situeren in de ruimte ergens in de buurt van de aarde, met een zonnestralingsintensiteit van ruim 1300 W/m², dan ontvangt dat bierflesje met laten we zeggen een doorsnede-oppervlak van 100 cm² toch altijd nog ca 13 W aan zonne-energie.
Op het International Space Station geldt dat ook:
https://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2001/ast21mar_1
Consider, for example, the International Space Station (ISS).
Without thermal controls, the temperature of the orbiting Space Station's Sun-facing side would soar to 121 °C, while thermometers on the dark side would plunge to minus 157 °C.
Als ons flesje een beetje ronddraait in het zonnetje zal geen plekje op het flesje zó heet of zó koud kunnen worden, maar overal een redelijk gemiddelde temperatuur halen. Wat die temperatuur dan precies zal worden hangt af van hoe goed dat flesje als geheel straling kan absorberen en weer uitzenden: een evenwichtstemperatuur zal bereikt worden als de eerder genoemde ca 13 W ook weer aan energie uitgestraald wordt.
Zou een leuk proefje zijn voor de ISS, ware het niet dat niemand behoefte heeft aan mogelijke glasscherven en bierijsbrokken die gaan rondvliegen in de baan van ISS: er is al veel te veel ruimtepuin waardoor regelmatig satellieten verloren gaan.
Groet, Jan