Deuk in ruimte

Kristel stelde deze vraag op 17 september 2015 om 22:00.

 Op het internet lees ik verschillende theorieën ..voor zover ik begrepen heb zou de mogelijkheid er zijn dat een planeet een deuk maakt in de ruimte ...betekent dat dat wanneer  je een object in een rechte baan de ruimte in schiet dat ie zogezegd de bocht afsnijdt of gaat deze mee in de kromming en lijkt hij recht te gaan ...?
nog een vraag ...als een planeet een deuk in ruimte maakt is het dan mogelijk dat de baan van planeten ruimer wordt (zoals gemeten ) vanwege een golfbeweging gecreëerd door de deuk ...?
kan iemand uitleg geven aan deze dummy please ...?😉

groetjes 
Kristel

Reacties

Theo de Klerk op 17 september 2015 om 22:52
Nu een deuk in de ruimte na eerst een vraag over quantummechanica...

Er is geen "deuk" in letterlijke zin. Wat de meeste teksten proberen te vertellen is dat veel massa (zoals in een ster of planeet) de ruimte een beetje vervormt. Waar normaal de kortste afstand tussen 2 punten een rechte lijn is (platte ruimte) is nu ineens een niet helemaal rechte lijn de kortste afstand. "Bewijzen" vereist wat meerdimensionale meetkunde dan die je op school kreeg bij een plat vlak.

Om het inzichtelijker te maken beeldt men dan die vervormde ruimte uit in maar 2 dimensies (ipv 3) en lijkt die ruimte op een rubber mat die ingedeukt wordt als een kuiltj op de plek waar je een zware bal (ster, planeet) neerlegt.  Een lichtstraal die ver van de deuk verwijderd blijft zal tussen punten A en B "gewoon" rechtdoor gaan langs rechte lijn. Maar als tussen A en B die zware massa zit, dan gaat die lichtstraal nog steeds langs de kortste route van A naar B maar doorloopt het een deel van dat kuiltje. Daardoor wijkt het iets van de "rechte" weg af hoewel het meetkundig gesproken nog steeds de kortste weg is. Er wordt dus niets afgesneden - de lichtstraal volgt "gewoon" de kortste weg, die alleen niet meer recht is.

Er wordt ook geen golfbeweging gecreeerd - de planeet blijft zijn rondje draaien in zijn baan. Alleen de "kuil" blijft de planeet omringen.
Kristel op 17 september 2015 om 23:28
Vragen die ver uit elkaar liggen ja ...😊hoop dat ik niet vervelend ben met mijn vragen ...gezien mijn interesse breed is en ik vanwege ziekte erg veel tijd heb probeer ik meer inzicht te krijgen in materie waarvoor ik eigenlijk een goede opleiding had moeten hebben (wat wegens ziekte dus helaas niet gelukt is)
het internet is dus mijn oplossing maar vaak niet voldoende om mij alles zo uit te leggen dat ik het begrijp ...

dit lijkt me de plek om mijn vragen te stellen ...
of is deze site speciaal bedoeld voor studenten ?

groetjes
kristel


Theo de Klerk op 17 september 2015 om 23:33
Nee hoor, elke vraag is welkom. Al weten "we" niet altijd alle antwoorden!
Beterschap intussen: en een prima manier om de tijd goed te besteden.
Kristel op 17 september 2015 om 23:36
😊👍
Kristel op 19 september 2015 om 18:34
Na veel speurwerk op internet is er in mijn hoofd als t ware een trein gaan rijden welke zoveel wissels maakt dat ik geen id meer heb van zijn bestemming ... Als iemand me op dit moment zou zeggen de aarde is plat en gebogen in spacetime en een zwart gat is als een gaatje in een vel papier dat omhoog beweegt zou ik het nog voor mogelijk houden ook ... Met andere woorden ...ik ben de weg kwijt ...
ik ga dus terug naar het begin ...
Mijn vraag is : waar kan ik een boek bestellen waarin stapsgewijs de formules uitgelegd worden 
welke wetenschapper via You tube heeft een begrijpelijke uitleg ...
En hoe waarschijnlijk is quantum gravity
 ?
hierna zal ik jullie niet teveel meer lastig vallen 😉

Dan heb ik even genoeg te puzzelen 😊
bedankt dat jullie de tijd nemen om uitleg te geven aan mensen zoals ik 👍

groetjes Kristel

Theo op 19 september 2015 om 18:54
Misscien moet je niet zoeken naar boeken die formules verklaren maar je meer inzicht geven in fysische processen die plaatsvinden. De formules zijn slechts ingedikte samenvattingen ervan en kun je vooralsnog ook overslaan.

"waar" je een boek kunt bestellen (boekhandel, bol.com, amazon, marktplaats) is waarschijnlijk niet je echte vraag. Welk boek is belangrijker. Er zijn over natuurkunde of specifieke delen ervan allerlei boeken. Niet iedereen kiest dan dezelfde boeken omdat ze je ook een beetje moeten liggen. Open een winkelsite en zoek op "natuurkunde"of "physics" (voor Engelstalig aanbod) en lees wat recensies van eerdere lezers om te kijken of het wat voor jou is. "Fysica in de notendop" komt bij me op, net als "De deeltjesdierentuin" (over kerndeeltjes) of "Bizar universum". maar vast nog vele andere... De ramsj heeft ook wel eens aardige titels voor weinig geld.

Ditto zoeken bij YouTube.  De Engelstalige Kahn Academy heeft diverse filmpjes. En je kunt deze websitw natuurlijk ook raadplegen als startpunt...
Kristel op 19 september 2015 om 18:58
👍

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zes appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)