BINAS

suzanne stelde deze vraag op 14 september 2015 om 17:00.

Ik heb morgen een toets van Natuurkunde en ik vroeg me af of iemand misschien nog tips heeft over hoe ik snel dingen op kan zoeken in mijn BINAS... 
Alvast bedankt!  

Reacties

Theo de Klerk op 14 september 2015 om 17:11
Gebruik het register achterin als je iets niet kunt vinden.
Probeer bij vragen te besluiten welk "deel" van de natuurkunde het beslaat: de formules staan bij elkaar in Tabel 35.

En verder ben je een beetje laat met BINAS leren kennen de dag voor een toets...
Jan op 14 september 2015 om 17:45
Het gebruik van BINAS heeft twee kanten:

Enerzijds hoef je geen formules e.d. meer uit je hoofd te leren en hoef je er ook niet meer mee in de war te raken, gewoon "effe checke".
Anderzijds wordt er wel, net als in de praktijk later, van je verwacht dat je zelf nodige informatie uit beschikbare informatiebronnen bij elkaar kunt rapen. 

In Vlaanderen kennen ze bijvoorbeeld geen BINAS. Dat geeft verschillen voor leerlingen.

bijvoorbeeld een sommetje:
Vroeger werden gieters van zink gemaakt, tegenwoordig veelal van plastic met een dichtheid van 1,1 g/cm³. Stel dat je twee precies dezelfde gieters zou maken, een van zink met een massa van 2,5 kg, en een van plastic. Hoeveel zou de plastic gieter minder wegen? 

Afhankelijk van hoe goed je bent in puzzelen kan dit best een heftig sommetje worden.

De Nederlandse leerling zal op de idee moeten komen "hee, het zou handig zijn als ik de dichtheid van zink kende" en moeten beseffen dat hij dat in zijn tabellenboek zou kunnen opzoeken. 
De  Vlaamse leerling kan dit niet oplossen want die kent de dichtheid van zink niet uit zijn hoofd, en niemand verwacht dat van hem/haar. Dus de vragensteller zal in of onder die vraag de dichtheid van zink moeten vermelden. Dat geeft al een aardige "clue" : het gegeven geeft een hint voor de aanpak die de Nederlandse leerling niet meekrijgt, dat gegeven staat daar luidkeels te roepen "gebruik mij dan". 

Toch geef ik (als docent) ruimschoots de voorkeur aan een systeem rond BINAS: in de praktijk zul je ook niet alle nodige gegevens, en niks meer of minder, op een dienblaadje aangereikt krijgen. Zijdelings denken en effectief gebruik van informatiebronnen zijn bijzonder belangrijke vaardigheden voor de rest van je leven, niet alleen voor natuurkunde.  Train ze!! 
En dat wil zeggen: BINAS altijd bij de hand en leer zien hoe BINAS je kan helpen met alles wát er in staat en de manier waaróp het erin staat. Dat leer je alleen door te dóen, oefenen, oefenen, oefenen. 

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zeven appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)