en
stelde deze vraag op
15 november 2014 om 22:37.
Wat is de formule van het berekenen van het kookpunt, en het smeltpunt?
met vriendelijke groet,
Jip
Reacties
Jan van de Velde
op
15 november 2014 om 23:02
dag Jip,
Er is niet zo'n formule. Kookpunten en smeltpunten zijn stofeigenschappen, die zijn voor een heleboel stoffen zo precies mogelijk gemeten en gepubliceerd in tabellenboeken.
Wie of wat vraagt je om smeltpunten te berekenen? Type hier aub de letterlijke tekst van heel die opdracht eens over?
Groet, Jan
M
op
03 juni 2020 om 18:14
Beste
"De atmosferische druk op een berg is 700hPa. Bij welke temperatuur kookt water ongeveer op die berg?"
Ik weet niet hoe ik hieraan moet beginnen.
Met vriendelijke groeten,
M.
Theo de Klerk
op
03 juni 2020 om 18:41
Koken betekent dat een vloeistof zich in damp omzet. Dat gebeurt altijd al aan het oppervlak (deel van de vloeistof verdampt), maar als het overal in de vloeistof gebeurt dan kookt het. Dat zie je bij water en zijn kookbellen. Onder in de pan water ontstaan ook gasbellen (met waterdamp - geen lucht!) die zich naar boven bewegen.
Een vloeistof kookt dus als de temperatuur van de gasbellen de druk van buiten weet te weerstaan. Op de grond (0 m hoog) is de druk ongeveer 1 atm en is het kookpunt van water 100 graden celsius omdat bij die temperatuur overal in de vloeistof gasbellen ontstaan die ook 1 atm druk hebben. Kom je op bergen dan is de luchtdruk minder en kunnen kookbellen al ontstaan als in die bellen de lagere luchtdruk wordt geevenaard. Dat kan al bij lagere temperatuur dan 100 graden celsius.
Dat is dus ook de reden dat je bloed kookt in de ruimte (0 Pa druk) bij een scheurtje in je ruimtepak bij elke temperatuur. Met 70% water in je lichaam kook je dus dood in de ruimte - ook bij temperaturen onder nul graden celsius!
Als op een berg de druk 700 hPa is (7 . 104 Pa) , dan kookt water al als het een dampdruk van 700 hPa kan opbouwen bij een bepaalde temperatuur. Dus even zoeken naar dampdruk van water en temperatuur zoeken online of in BiNaS (13A)....