Zout

BramM stelde deze vraag op 12 augustus 2005 om 11:02.
Wat is de soortelijke massa van strooizout

Reacties

ShellWe op 12 augustus 2005 om 11:52
Dat ligt aan de samenstelling en bovendien ook nog aan de korrelgrootte. Als het bijvoorbeeld om een massief NaCl-zoutkristal  dan is de relatieve dichtheid (t.o.v. water (=1)) 2,165.
2,165 g/cm³ dus, of 2165 kg/m³.

Strooizout is een hele verzameling vaste deeltjes met lucht ertussen. Hoeveel lucht er tussen zit hangt af van de korrelgrootte. Een m3 grof zout weegt minder dan een m3 fijn zout, en daarbij moet je denken in bulkdichtheden van 750-800 kg/m³. Tegenwoordig bevat strooizout volgens mij ook andere zout soorten vanwege de problemen op ZOAB snelwegen, dat maakt het helemaal lastig.

Je kunt het wel makkelijk zelf bepalen: Doe zout in een maatbeker en weeg dit..... als je dan het aantal g deelt door het aantal ml dan krijg je de dichtheid ofwel de soortelijke massa, met de dimensie g/ml(=g/cm³)

ShellWe op 12 augustus 2005 om 11:53
Ik bedoel natuurlijk:Dat LIGT aan de samenstelling......
ShellWe op 19 augustus 2005 om 10:32
Korreltjes zout gestort (dus uit een laadbak of kruiwagen en dan niet aanstampen) heeft een dichtheid van ongeveer 800 kg/m3.Maar zoals gezegd afhankelijk van de korrelgrootte en de samenstellingDat gestort wordt ook wel ABD (apparent bulk density) genoemd. In tegenstelling tot CBD (compacted bulk density) wat dus wel aangestampt is
Gerben op 24 augustus 2017 om 15:37
Beide leveren niet de soortelijke massa op. Deze is namelijk specifiek voor het soort stof en niet afhankelijk van de korrelgrootte of de verdichting. Feitelijk is de soortelijke massa de dichtheid van één zoutkorrel. Om deze goed te meten zou je het zout moeten strooien in een vloeistof waarin de korrel niet oplost, maar waarmee wel alle vrije ruimte tussen de korrels wordt opgevuld. Het verschil in volume en het verschil in massa levert dan het soortelijk gewicht of soortelijke massa op van het zout.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zes appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)