systeembord donkere kamer

Jeroen stelde deze vraag op 06 juni 2005 om 18:09.
Hallo,

Ik heb een vraag over het syteembord. We moeten verschillende opdrachten uitvoeren maar ik kom er totaal niet uit, hoe lang ik ook aan het puzzelen ben. Hieronder 1 van de opdrachten die ik graag uitgewerkt zou willen hebben:

In een donkere kamer (doka) gebruik je lichtgevoelige papier. Dit papier is na een totale belichtingstijd van 5 tellen niet meer bruikbaar. Omdat je nooit precies kunt bijhouden, hoe vaak en hoe lang iemand de deur openmaakt, als je bezig bent met dat papier, ontwerp je een schakeling die de totale belichtingstijd meet. Als de eerste keer de belichtingstijd bijvoorbeeld 2 seconde is dan moet de teller stoppen als het donker wordt en weer verder tellen als het weer lichter wordt. Totdat de 5 seconden vol zijn. daarna wil je gewaarschuwd worden. Als alarmering gebruik je de zoomer. Denk aan het resetten van de geheugencel.

ik hoop dat jullie mij kunnen helpen

met vriendelijke groeten, Jeroen

Reacties

Ron op 07 juni 2005 om 17:05
Dag Jeroen, Op natuurkunde.nl vind je een serie bijlessen rond het systeembord. Hierbij wordt ook een programma aangeboden waarmee je het systeembord kunt simuleren op je computer. In de bijlessen worden ook schakelingen behandeld die erg veel lijken op wat jij moet doen, kijk eens op: http://www.natuurkunde.nl/artikelen/view.do?supportId=583635 of http://www.natuurkunde.nl/artikelen/view.do?supportId=601700

Voor wat betreft dit vraagstuk: daar moet je zelf mee aan de gang. Als ik jou was zou ik in ieder geval de telpulsen gebruiken. Wanneer de teller over een bepaalde waarde heen gaat moet het alarm gaan. Je kunt misschien je lichtsensor en de pulsgenerator op een EN-poort aansluiten. Begin daar eens mee dan volgt de rest, als je zelf een beetje logisch nadenkt, vanzelf.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zesentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)