water aan de kook brengen2

vermeer stelde deze vraag op 03 juni 2005 om 21:50.

Quote
Ik heb laatst een vraag gesteld over hoe lang het duurt voor dat water gaat koken. Hierop heb ik een heel duidelijk antwoord gekregen.Dat kon je berekenen met deze formule: t=c*m*ΔT/P . Mijn dank hiervoor.

Maar nu heb ik een vraag die hier op volgt. Wat nu als het water onder druk staat. B.v. 15 bar of zo. Dan neem ik aan dat het kookpunt omhoog gaat en het water wordt sneller warm. Wat is dan de formule? Want hoe moet ik de druk in deze formule plaatsen?Of wordt het dan een hele andere formule?

Groeten vermeer

Reacties:

Melvin
03 juni 2005 om 22:33
Quote
Beste Paul,

Hoe het kookpunt van water van de druk afhangt is niet gemakkelijk. Je moet dus in tabellen opzoeken hoe groot deze is bij 15 bar in een tabellenboekje.

je schrijft " ..... en het water wordt sneller warm."

De soortelijke warmtecapaciteit is bij 15 bar ietsje anders dan bij 1 bar, omdat water niet heel samendrukbaar is. Dit effect is echter klein genoeg om te verwaarlozen.  Dus bij een constante energietoevoer duurt het even lang om je paninhoud een graadje op te warmen.
Omdat het kookpunt omhoog gaat en de soortelijke warmtecapaciteit bijna niet verandert duurt het uiteraard langer om aan de kook te komen.

 Groeten, Melvin

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft eenendertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)