bewegingswetten

marijn stelde deze vraag op 30 mei 2005 om 18:20.
hey

hebben voor school een praktische opdracht over bewegingswetten, maar ik snap hem niet. Hier onder staat de gehele opdracht uitgeschreven
OPDRACHT:
Bepaal de gemiddelde hellingshoek van een niet horizontaal weggedeelte op 2 manieren:
1. Door een directe meting. Hierbij wordt de hellingshoek bepaald door meting van lijnstukken. M.b.v. de goniometrische functies kan dan de hellingshoek berekend worden. (DIT LUKT WEL NATUURLIJK)
2. Door middel van de bewegingsleer. Een voorwerp dat horizontaal beweegt wordt door de wrijvingkracht alleen afgeremd. Als de weg niet horizontaal is zal de zwaartekracht ook zijn invloed uitoefenen op de beweging. Het is de bedoeling dat drie bewegingen worden vastgelegd.
a. Het afremmen tot stilstand van een rijdend voorwerp, bv een fietser of een skater, op een horizontale weg met hetzelfde wegdek als de bewuste niet horizontale weg door alleen de wrijvingskracht.
b. Het afremmen tot stilstand tijdens het naar boven rijden op het niet horizontale weggedeelte terwijl alleen de wrijvingskracht en de zwaartekracht werken.
c. Het afremmen tot stilstand tijdens het naar beneden rijden op het niet horizontale weggedeelte terwijl alleen de zwaartekracht en de wrijvingskracht werkt.

Mocht het voorwerp niet tot stilstand komen, dan wordt de beweging op het horizontale wegdek dat hierop volgt vastgelegd tot het voorwerp stilstaat.
(DEZE 3 OPDRACHTEN LUKKEN NIET)

Nadat ik met mijn fiets (met kilometerteller) de vereiste handelingen heb gedaan, weet ik niet hoe ik aan de gang moet. Weet iemand met welke formules je hier het beste kunt werken???

Reacties

Melvin op 30 mei 2005 om 23:29
Beste Marijn,
Je weet dat:
x=v*t
met x de verplaatsing, v de snelheid en t de tijd
v=a*t
met a de versnelling
dit in elkaar invullen levert:
a=(v²)/x

Dit zegt dus dat als je weet dat bij een helling de remweg 2 keer zo lang is dan horizontaal dat de versnelling dus  half zo groot was. Er was blijkbaar netto een half zo grote kracht. De helling zorgt ervoor dat de wrijvingskracht wordt verminderd (zie de opgave op [nat]: http://www.natuurkunde.nl/artikelen/view.do?supportId=669441 ). Dit hangt van de hellingshoek af.
Dus als je weet met hoeveel de wrijvingskracht is verminderd, kan je ook de hellingshoek berekenen.
Hopelijk heb je zo genoeg aanwijzingen om verder te kunnen.

Succes met je werkstuk.
Groeten, Melvin

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft eenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)