Metingen met Zonnecellen

Nick stelde deze vraag op 25 mei 2005 om 09:24.
Hoi,

Ik moet voor een practica een schakeling maken waarbij ik resultaten noteer van verschillende belichtingssterktes over een zonnecel. Ik moet dus sowieso een amperemeter en een voltmeter opnemen in mijn schakeling. Maar dat werkt natuurlijk niet zo Ik zal ook iets moeten opnemen waarover ik de spanning kan meten, bijvoorbeeld een weerstand. Het probleem is echter dat de natuurkundelessen op mijn school niet bepaald goed zijn en ik denk dat wanneer je een weerstand opneemt de stroomsterkte afneemt en ook het aantal volt. En dan meet je toch niet meer de afgegeven stroomsterkte door de zonnecel? Ik denk dat de schakeling zo moet: ___Zonnecel __ | | | A- meter | | |__weerstand__| | | |__V-meter_|

Klopt dit? Alvast ontzettend bedankt!

 Ik heb nu voor de weerstand 40 Ohm, is dat goed of heeft iemand een suggestie?

Reacties

Nick op 25 mei 2005 om 19:47
Mijn excuses voor het schakelschemaNatuurlijk moeten die streepjes naar rechts, net zoals het woord A-meterDe A-meter staat immers in serie.Ik ben al begonnen met het practicum, maar de stroomsterkten liggen rond de 0,1 milliAmpere. Dat is wel jammer.Als iemand nog een tip heeft, ze zijn altijd welkom [nat]
Melvin op 28 mei 2005 om 11:24
Beste Nick,

Je zit zeker op de goede weg! De zonnecel geeft wel een spanning, maar levert geen vaste stroom. Hoeveel stroom hij levert hangt af hoe groot de weerstand is die je eraan schakelt. Uit het stopcontact komt ook geen vaste stroom, hoewel de (wissel)spanning wel altijd 230 V is. De waarde die je met bovenstaande schakeling afleest op de V-meter, is gewoon het spanningsverschil dat de zonnecel geeft, hoewel de stroom door de A-meter afhankelijk is van je weerstand.

Hopelijk heb ik je geholpen.
Groeten, Melvin
Jan van de Velde op 26 december 2015 om 23:33

Nick plaatste:

 Ik heb nu voor de weerstand 40 Ohm, is dat goed of heeft iemand een suggestie?
Aangezien een zonnecel een zg Maximum Power Point kent afhankelijk van de invallende lichtintensiteit is 40 ohm voor je "belasting" een willekeurige weerstand die beter bij de ene lichtsterkte past dan bij de andere. Dat geeft je een vertekend beeld van het rendement van je cel bij verschillende belichtingen. De zg omvormer van een PV-installatie past gedurig de belasting zó aan dat het product van spanning en stroomsterkte (en dat is dus het geleverde vermogen, want P=U·I ) van de installatie maximaal is. (maximum power) .

Hieronder zie je een karakteristiek daarvan:



Jij zou dus eigenlijk een variabele weerstand moeten inschakelen in plaats van een vaste, en daarmee bij elke belichtingssterkte net zo lang "spelen" totdat je dat MPP gevonden hebt. De elektronica in een omvormer is daar permanent mee bezig. 

Groet, Jan






Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft drie appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)