versnelling SpaceShot

Jolijn stelde deze vraag op 31 oktober 2014 om 23:18.

 Hoi,
Voor natuurkunde moet ik een P.O. inleveren over de attractie Space shot in Walibi. Ik heb de versnelling gemeten met een app en al mijn gegevens in coach al uitgewerkt. Nu heb ik twee onderzoeksvragen, namelijk hoe lang ik gewichtloos ben en iets over de krachten maar wat precies weet ik niet. Hebben jullie suggesties? Moeten we iets doen als welke krachten werken er wanneer.... of juist iets als hoe groot zijn de krachten die op mij werken wanneer... maar ik gebruik dus de formule van zwaarte energie: v2=2*g*h. Hiermee bereken ik dus de snelheid en vervolgens vergelijk ik de snelheid die er uitkomt met de snelheid die ik in mijn tabel in coach heb, maar in coach heb ik een snelheid van rond de 20 en uit de formule komt een snelheid van rond de dertig. Welke conclusie kan ik hieruit trekken en wat kan ik verder met deze berekeningen? 

Reacties

Jan van de Velde op 01 november 2014 om 07:04
Dag Jolijn,

Ik zie één onderzoeksvraag waar je wat mee kan, n.l. "hoe lang ik gewichtloos ben". Aangenomen dat die app ook verticale versnellingen meet is dat een kwestie van zoeken naar de tijdsduur dat een versnelling van 9,81 m/s² verticaal naar beneden werd gemeten. 

Met de vraag "en iets over de krachten maar wat precies weet ik niet" kunnen wij ook niet veel. Ik kan me moeilijk voorstellen dat er in de opdracht stond "doe iets met krachten". 

  • ik gebruik dus de formule van zwaarte energie: v2=2*g*h. Hiermee bereken ik dus de snelheid en vervolgens vergelijk ik de snelheid die er uitkomt met de snelheid die ik in mijn tabel in coach heb, maar in coach heb ik een snelheid van rond de 20 en uit de formule komt een snelheid van rond de dertig.
Dan is er iets mis in een van de twee (of in beide). Tenzij je hier stap voor stap laat zien hoe je aan beide resultaten komt kan ik er natuurlijk niks zinnigs over zeggen.

We hebben hier een vraag met uitwerkingen over die Space Shot 

Als je daar eens doorheen gaat kom je misschien je probleem al tegen? Of anders kun je misschien je probleem al eens wat duidelijker uitleggen?

Groet, Jan


Jolijn op 01 november 2014 om 11:21

hoi Jan,

Dat ik op een ander antwoord uitkom houdt dat in dat je helemaal niet gewichtloos bent? Dat dat wordt beweert maar in het echt blijkt dat dat niet zo is? Op de app heb ik een tabel gekregen met 4 kolommen: een x,y,z en t kolom: x,y en z zijn allemaal in m/s^2 t is in secondes. Welke moet ik dan aflezen, en hoe kan ik hier een grafiek van maken? Welke kolommen moet ik dan kiezen? 
Wij moeten wel iets zeggen over krachten en hebben daarbij de onderzoeksvraag: Hoe verlopen de krachten op de gondel gedurende de afdaling. We moeten dan de Fz berekenen, Fres en wat nog meer? Ook de schuifwrijvingskracht? En verder nog iets anders? Voor Fz=m*g hebben wij opgezocht dat de lege gondel 54.480 kg weegt, wij gaan er vanuit dat de gondel helemaal vol zit dus 12*70=840 kg. Dus dan is m 54.480+840=55320 kg. Maar dan komen wij uit op een zwaartekracht van 542689 N. Wat kunnen we hiermee? 

Heel erg bedankt voor het helpen Jan! 
Jolijn

Jan van de Velde op 01 november 2014 om 12:38
Dag Jolijn,

je vergeet dat ik niet over je schouder mee kan kijken.

Jolijn plaatste:

Dat ik op een ander antwoord uitkom houdt dat in dat je helemaal niet gewichtloos bent? Dat dat wordt beweerd maar in het echt blijkt dat dat niet zo is? 

Ik heb geen idee hoe jij aan je "antwoorden" komt dus ik kan ook niet beoordelen of jouw antwoord fout is of dat die spaceshot niet een vrije val kent. 

Jolijn plaatste:

Op de app heb ik een tabel gekregen met 4 kolommen: een x,y,z en t kolom: x,y en z zijn allemaal in m/s^2 t is in secondes. Welke moet ik dan aflezen, en hoe kan ik hier een grafiek van maken? Welke kolommen moet ik dan kiezen? 

ik ken die app niet, en ik zie niet wat daar allemaal staat. Ik neem aan dat op een serie tijdstippen voor elk tijdstip steeds de versnelling naar voor (x), opzij (y) en naar boven (z) in staat dan. Heb je een leesbaar plaatje van die tabel, en kun je die hier uploaden? 

Wat je ook kunt doen: pak je toestel, start die app, en laat je toestel van een meter of twee recht naar beneden vallen (zacht kussen eronder!!!) 
Als de app goed werkt zie je in een van de kolommen een versnelling van 9-10 m/s², en in de andere twee kolommen niet of nauwelijks wat. Dan weet je gelijk welke kolom je versnelling naar beneden meet. Hangt het er ook nog van af of je je apparaat schuin houdt bij het loslaten? 

 

Wij moeten wel iets zeggen over krachten en hebben daarbij de onderzoeksvraag: Hoe verlopen de krachten op de gondel gedurende de afdaling. 

"verlopen" betekent dat die krachten (zouden kunnen) veranderen in de tijd. Dan kun je dus het best eens een grafiek maken van alle mogelijke krachten, bijvoorbeeld elke 0,1 s:
  • Fz (dat wordt dan een rechte lijn in de tijd, duhh), 
  • Fres (en die kun je steeds berekenen met Fres = m·a, en die a komt uit je meetresultaten met je app).
  • Fw (lucht en rolweerstand) en dat is dan het verschil tussen Fz en Fres
  • en dan ten slotte Frem en dat is dan de versnelling naar boven op het laatste stuk van de val, als je na de "vrije" val afremt tot stilstand. 
Hoe ik me dat dan ongeveer voorstel:



Kom je hiermee vooruit?

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft negen appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)