Elektriciteit: Elektrocutie in bad

Dries stelde deze vraag op 09 mei 2005 om 14:25.
Waarom wordt men geëlektrocuteerd als men een elektrisch aparaat in bad laat vallen? Volgens mij is dit niet zo volgens de volgende logica: Een bad bestaat uit een matriaal dat niet geleid en dus niet als aarding kan werken. Nu bij een elektrisch aparaat dat in een bad valt, kan via het zout water de elektriciteit zich van de éne draad naar de andere draad verplaatsen. Nu de korste weg van de ene draad naar de andere is niet door het lichaam van de persoon die in bad ligt, maar via het klein stukje zout water tussen de 2 draden. De elektriciteit zal bijgevolg maar minimaal doorheen het lichaam van de persoon vloeien, waardoor de persoon in kwestie niet echt geëlektrocuteerd word.

Alvast bedankt voor de reactie

Reacties

Bert op 10 mei 2005 om 11:40
Beste Dries,ik denk ook dat je gelijk hebt, maar toch probeer ik het liever niet uit.Het grote gevaar is inderdaad als er een stroom door je heen gaat. Als je in bad zit en je haar wilt föhnen en je laat de föhn in het water vallen, dan zie je waarschijnlijk hooguit wat vonken. Maar hoe reageer je dan? Stel je pakt met je linker hand de föhn en om wat extra steun te krijgen in het glibberige bad houd je met je rechterhand de kraan vast.Omdat door het vocht de contactweerstanden met je handen klein geworden zijn gaat er een flinke stroom gaat lopen, je krijgt kramp en je kunt niet meer loslaten.Om zo'n situatie te voorkomen kun je beter helemaal geen electrische apparaten mee in bad nemen.Bert
Mr. op 15 mei 2005 om 10:13
Volgens mij wordt je wel geëlektrocuteerd. Want in de föhn zit een gesloten stroomkring. De stroom neemt niet de kortste weg van de ene draad naar de andere, er is maar een draad. Het water dient als een soort van vertakking, als het tegen de ongeisoleerde draden komt. Het is trouwens niet waar dat alleen zout water geleid, het gaat over puur H2O dat niet geleid. KRaan water is dat niet, er zitten nog toevoegingen bij, als een klein beetje chloor, en het is ook niet perfect gefilterd, daar komen nog de zouten en de zuren van je lichaam bij dat in het bad ligt. Volgens mij is het mogelijk.
Raymond op 30 november 2005 om 23:08
Als het bad van staal is en op een vloer staat, die elektriciteit kan geleiden (bijvoorbeeld constructie beton met een hoge vochtigheid) dan zou er een stroom vanaf het elektrische apparaat via jouw lichaam en dan via het water naar de vloer kunnen vloeien. Bij kunststofbaden kan dit natuurlijk niet.Als het elektrische apparaat in het water valt, dat neemt de stroom de korste weg en maakt kortsluiting, waarbij de smeltzekeringen doorslaan.Het vastpakken van een kraan vóór de kortsluiting kan natuurlijk wél dodelijk zijn.Elektriciteit neemt namelijk altijd de weg van de minste weerstand.De vertakking in het water van Mr. X is mij niet duidelijk, de stroom gaat van de stroomdraad naar de 0-draad en eventueel naar de aarddraad.De wettelijke eis om badkamervloeren uit te voeren met een geaard wapeningnet is mij daarom niet duidelijk. Als iemand op blote, natte voeten in deze ruimte een defect elektrisch apparaat hanteert, kan dit dodelijk zijn. Raymond
Vincent op 01 mei 2008 om 18:40

De redenering die je vooropstelt is niet slecht gezien.

Je dient er wel rekening mee te houden dat er verschillende wegen zijn om tot een aarding te komen. Zoals aangegeven is er het circuit in het toestel zelf, maar ook de kraan en afvoer zijn verbonden met de aarde.

In het geval van het toestel zou je kunnen veronderstellen dat de krachtigste 'elektriciteits'stromen zich zullen bevinden in de omgeving van het toestel zelf en dus geen rechtstreeks gevaar zullen opleveren.

Ik denk dan ook dat de voornaamste oorzaak van electrocutie de geleiding via de afvoer is. Het is zo dat de geleiding in het water niet te vergelijken is met geleiding in metalen, dit lijkt mij eerder een soort van ionengeleiding wat wel degelijk geleidend is maar niet zo goed als bijvoorbeeld elektronengeleiding in metalen.

Dus we hebben al een slechte geleider die langs ons lichaam energie transporteert. Als je dan bedenkt dat het menselijk lichaam waarschijnelijk op zijn minst even goed geleid dan kan je wel bedenken dat een deel van die energie door ons lichaam zal gaan. We zijn dan immers een weerstand in serie en doordat een bad meestal even groot gemaakt is als een paar mensen zijn we niet te verwaarlozen.

Als laatste factor moet je orgaanfalen in rekening nemen denk ik, meestal heb je zo'n filmbeeld van elektrocutie: in ER staan ze te spelen met een paar 400Joule, in films krijg je nog een stuk meer vuurwerk etc. Het is echter wel zo dat wanneer je rechtstreeks op de organen elektrische energie transporteers je met een paar batterijen een hart kunt stilleggen. De reden dat in real-life situaties dit niet nodig is is omdat de huid droog is aan de buitenkant en we dus een slechte weerstand zijn, in bad is dat niet langer het geval natuurlijk. Daarme dat we waarschijnelijk electrocuteren.

Ik denk dat om op uw vraag nog te antwoorden de kans klein is dat als je een radio in een zwembad gooit iedereen geëlectrocuteerd zal zijn. Waarschijnelijk die enkelingen in de buurt wel...

Hans op 05 februari 2009 om 13:12
Onlangs, eergisteren heeft mijn aangetrouwd nichtje zelfmoord gepleegd met een fohn in bad... ze was 45 jaar en liet twee kinderen achter. Ze was ziek (geestlijk) maar moet toch goed hebben nagedacht hoe ze dood wilde gaan. volgens mij is dit een van de minst pijnlijke methoden.
Toby op 14 oktober 2010 om 15:46

Gegroet.

Ik zat laats te denken stel je bent met een boot ergens op de zee en je licht in het water te dobberen, en iemand gooit dan fohn in het water vlak naast je , de fohn staat natuurlijk onder stroom , zou je hier dan ook wat van voelen of word de stroom zo verdeeld over het grote oppervlakte van de zee dat je er helemaal niks van voelt?

en zou het ook verschil maken tussen zoet of zout water?

 

alvast bedankt

Toby

Jan op 14 oktober 2010 om 18:08

Toby, 14 okt 2010

en zou het ook verschil maken tussen zoet of zout water? 

Dag Toby,

Het feit dat je deze vraag stelt toont aan dat je eigenlijk het antwoord al weet. Wat geleidt beter?

Jouw lichaam geleidt niet zó denderend, maar beter dan zoet water. Dan is het duidelijk welke weg een elektrische stroom bij voorkeur kiest.  In zeewater zul je dus al minder last hebben denk ik.

Overigens zal een groot deel van de stroom langs het wateroppervlak wegvloeien, zeg maar in een steeds groter wordende cirkel. Hoe verder je van die föhn verwijderd bent, hoe meer de stroom "verspreid" raakt, dus hoe kleiner de stroom die door een vierkante centimeter oppervlak dwars op de stroomrichting vloeit, en dus hoe geringer de gevolgen.

beetje duidelijk?

Groet, Jan

Aat op 10 januari 2014 om 16:39

Er moeten inderdaad veldlijnen dus stroom door het lichaaam gaan vloeien.

Het liefst door het hart want dat is de dodelijke factor.

De sterkste veldlijnen lopen door de aansluitingen in de fohn zelf.

Het potentiaal van  het complete bad wordt opgehoogd ergens tussen 0 en 220v tov aarde.

Aangenomen dat het bad en het afvoerputje geisoleerd zijn kan er dus nooit stroom door het lichaam vloeien .

Wel als je bv de ene pool in het bad stopt bij je hoofd en de andere bij je voeten.

 

Dit topic is gesloten voor verdere reacties.