neutron verwijderen uit kern

Julie stelde deze vraag op 18 augustus 2014 om 12:04.

Ik ben bezig met kernfysica te studeren voor mijn herexamens en ik heb een oplossing dat ik wel kan oplossen, maar ik begrijp mijn uitkomst niet zo goed. 

De vraag is: Hoeveel energie is nodig om 1 neutron te verwijderen uit een Fe - 55 kern? Is die energie gelijk aan de specifieke bindingsenergie? Waarom wel of niet?

Ik heb als uitkomst voor de energie die nodig is om 1 neutron te  gevonden: 9,3 MeV. (via de massa voor de reactie en na de reactie te bereken en het massaverschil om te zetten in energie) 

Als specifieke bindingsenergie heb ik gevonden: 8.7 MeV. Ik kan dus concluderen dat de energie nodig voor 1 neutron te verwijderden en de specifieke bindingsenergie niet hetzelfde zijn, maar nu zit ik vast met de waarom vraag.

Kan u mij helpen aub?

 

Reacties

Jan op 18 augustus 2014 om 13:50

Dag Julie,

Die specifieke bindingsenergie is weinig anders dan de totale in de kern aanwezige bindingsenergie gedeeld door het aantal kerndeeltjes. 

Oftewel de energie die je nodig zou hebben om de kern geheel uiteen te peuteren tot losse kerndeeltjes. Maar een beetje net zoals wanneer je een atoom compleet zou gaan ioniseren is de ionisatie-energie voor elk afzonderlijk elektron niet even groot.  

Groet, Jan

Julie op 18 augustus 2014 om 14:49

Dus de twee energiewaarden die ik gevonden heb, zijn verschillend van elkaar omdat de ene telt voor de hele kern uit elkaar te halen (specifieke bindingsenergie) terwijl de andere voor enkel 1 neutron los te krijgen is? 

Waarom is de ene waarde eigenlijk groter dan de andere? 

Alvast bedankt!

Theo op 18 augustus 2014 om 14:56

Het verschil zit 'm in het verwijderen van een specifiek deeltje (en per deeltje is die energie verschillend) en voor de "gemiddelde" energie die net doet alsof voor elk deeltje evenveel energie nodig is. Dat is dus niet zo.

"Gemiddeld" zegt vaak niet zoveel. Als van 4 mensen er 1 een miljoen euro heeft en drie hebben niks, dan heeft ieder gemiddeld 250,000 euro. Dat wijkt nogal af van de echte situatie.

Julie op 18 augustus 2014 om 15:11

Dus de specifieke bindingsenergie is de gemiddelde waarde, terwijl de andere waarde de echte energiehoeveelheid is. En dit zou het verschil verklaren en tegelijk waarom de twee waarden niet zooo veel van elkaar verschillen?

Begrijp ik het goed?

 

Jan op 18 augustus 2014 om 18:01

Hou het erop dat dit de verklaring is waarom die twee niet per se en dus meestal niet gelijk zijn. Het zijn eigenlijk twee verschillende grootheden. Dus ga dat niet dieper uitgraven tot "maar ze zullen nooit veel verschillen". Ik ken geen voorbeelden, en heb die twee grootheden nooit over isotopenseries langs elkaar getabelleerd gezien, dus ik zou liever voorzichtig willen zijn met conclusies op dit gebied. 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft zes appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)