higgsboson
Saran stelde deze vraag op 11 augustus 2014 om 11:47.mijn vraag is of het higgsboson deeltje ook antimaterie kan aanmaken.
en als dat zo is het dan niet gewoon een aggregatietoestand tussen materie en antimaterie?
(ervan uitgaand dat antimaterie ook een aggregatietoestand is)
het is erg erg erg ver gezocht maar je weet maar nooit.
Reacties
Een deeltje maakt geen antimaterie aan. Het kan in energie omgezet worden (E=mc2) en daaruit kunnen nieuwe deeltjes geformeerd worden waarbij allerlei behoudswetten moeten gelden (behoud van lading o.m.).
Verder kan ik niets aanvangen met "aggregatietoestand".
hoe word antimaterie dan aangemaakt?
misschien heb ik het verkeerd begrepen maar higgsboson zorgen voor de massa van andere deeltjes is dit dan anders dan deeltjes creeeren? of wordt hiermee bedoelt dat het massa toevoegd aan een deeltje dat al bestaat?
Volgens de huidige inzichten geeft het Higgs deeltje massa aan deeltjes en is het een deel van zo'n deeltje.
Materie en antimaterie ontstaan uit energie: E = mc2 zet energie E om in een of meer deeltjes met totale massa m. Bij deeltje/antideeltje gaat het om twee gelijke deeltjes maar met tegengestelde lading. Botsen die twee dan ontstaat weer de energie E in de vorm van fotonen. Daarbij is behoud van impuls, lading en energie uitgangspunt.
dankje
In grote lijnen zijn er twee soorten deeltjes met massa: fermionen, de materiedeeltjes, en bosonen, krachtdragers zeg maar.
Alleen de fermionen, onderverdeeld in quarks en leptonen, hebben antideeltjes. Dus alleen bij fermionen bestaat dit idee van paren van deeltjes en antideeltjes.
Groet, Jan
Hartelijk dank voor je antwoord! Aanstaande zondag geef ik in beperkte kring een lezing met als vraag 'Hoeveel elementaire deeltjes zijn er?'
Dankzij jou kom ik nu op de volgende aantallen:De Fermionen: 6 Quarks en 6 Antiquarks, 6 Leptonen en 6 Antileptonen. Alleen bij de bosonen heb ik nog een probleem: bij bijna alle overzichten van het standaardmodel van elementaire deeltje ontbreekt de Graviton (krachtdrager van de zwaartekracht). Ik weet dat deze nog niet gevonden is. Is dat de reden dat de Graviton er (nog) niet bijstaat? Oftewel zijn er nu 5 of 6 Bosonen?
(kom ik uit op 29 of op 30 elementaire deeltjes?)
En een tweede vraag: Bij de theorie van supersymmetrie wordt weer een groot aantal deeltjes opgevoerd. Hebben de de (nog steeds theoretische) supersymmetriepartners van Quarks en Leptons ook hun antimaterie tegenhangers?
Vast zeer bedankt en fijn eindelijk iets te kunnen vragen met inzicht in de materie. Pim
ken je deze?
http://www.unieboekspectrum.nl/boek/9789000315123/De-deeltjesdierentuin/
bij bijna alle overzichten van het standaardmodel van elementaire deeltje ontbreekt de Graviton (krachtdrager van de zwaartekracht). Ik weet dat deze nog niet gevonden is. Is dat de reden dat de Graviton er (nog) niet bijstaat?
Quarks en leptonen hebben hun eigen anti-deeltjes, maar de supersymmetrie is me daarbij verder onbekend.
Bedankt voor jullie bijdrage. Ik heb veel informatie gehaald uit het boek 'De deeltjesdierentuin' Bij het Higgsdeeltje lig ik al KO, vandaar mijn beperking voor de lezing tot het noemen van het aantal elementaire deeltjes. Daarbij gaat het op blz. 134 en 135 helemaal fout. Schijnbaar overzichtelijk staat daar een overzicht van alle fermionen en bosonen met hun superpartners.
Dan gaat het bij de bosonen al helemaal mis: Neutrale higgsdeeltjes, geladen higgsdeeltjes, positief higgsdeeltje, negatief higgsdeeltje - Daar heb ik in het hoofdstuk over het higgsdeeltje niets over gezien... (is het er eentje of zijn het er minstens drie..?)
Dan hebben meer als de helft van de fermionen twee superpartners. Zijn dat steeds verschillende deeltjes? Ik zie dat niet bij de schema's over supersymmetrie op het internet...
Bovendien zijn de superpartners van de bosonen blijkbaar een soort mengelmoesje van verschillende deeltjes..
Brrrr...
Pim