Koppel van de aandrijving op trommel/lier systeem

Sean stelde deze vraag op 05 juni 2014 om 09:12.

Beste allen,

Ik moet voor een stage opdracht het aandrijfkoppel berekenen van de installatie die is te zien in de afbeelding die ik heb bijgevoegd.



Het is de bedoeling om op de onderste trommel een aandrijving te realiseren. Het doel van deze installatie is om een last naar boven en beneden te kunnen hijsen.

De last weegt 7000 kg en de gewenste hijssnelheid is 80m/min, diameter v/d trommel is 250mm.
Ik begrijp dat het koppel op de onderste trommel dan zou kunnen zijn: 

T= F*r = 7000*9.81*0.125 = 8583.75 Nm.

Maar mijn vraag is of dit nu wel klopt, aangezien er eigenlijk vanaf twee kanten aan deze trommel wordt getrokken, is dan het aandrijfkoppel niet twee keer zo hoog?




In die situatie is mijn koppel dan :

T= F1*r+F2*r = (7000*9.81*0.125)+(7000*9.81*0.125)

Alvast bedankt voor de genomen moeite om mijn vraag te behandelen. Ik hoop dat u misschien ook wat verschillende adviezen kan geven over zaken die ik moet onderzoeken of waar ik meer infor kan vinden.

Met vriendelijke groeten,

 

Sean van Zuidam.

Reacties

Theo op 05 juni 2014 om 12:12

Een koppel wordt meestal gebruikt voor 2 evenwijdige (maar niet in elkaars verlengde liggende) krachten die aan de rand van een roteerbaar voorwerp trekken.  Door die krachten gaat het voorwerp draaien.

In jouw geval wordt de kracht door de roterende trommel geleverd omdat die door een motoras draait. Het moment zoals je dit ziet als M = gewicht x trommelstraal is feitelijk opgebouwd uit een heleboel kleinere krachtmomenten want het touw snoert zich om de trommel heen en op elke plek rondom de trommel is er een kracht met arm gelijk aan de straal van de trommel. We hebben dus niet met een koppel te maken maar met een heleboel koppels.

(PS: Voor energieberekeningen kun je uit de diameter de omtrek berekenen van de trommel. Voor elke rondwenteling wordt zo'n lengte van het touw opgewikkeld. De arbeid die daarbij wordt verricht is  F x s (=gewicht x omtrek trommel). We nemen aan dat de trommel niet vervormd door de gewichtskracht op het touw. Enige energie gaat ook zitten in het (laten) roteren van de trommel zelf: Erot = 1/2 Iω2)

 

 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft acht appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)