Systeembord stoplicht

Rachel stelde deze vraag op 04 juni 2014 om 12:18.

Hallo allemaal,

 Ik wil een stoplicht ontwerpen op een systeembord (of meerdere).

 Als de auto over de drukschakelaar rijdt, dan begint rood (LED1) te branden voor 10 seconden. Vervolgens springt hij op groen (LED2) voor 8 seconden, en daarna gaat hij naar oranje (LED3) voor 4 seconden. Na die 4 seconden springt hij weer op rood, en dat zou dan zo verder moeten gaan.

 Ik kom niet echt ver, kan iemand mij helpen? Dat zou echt geweldig zijn.

 Rachel

Reacties

Theo op 04 juni 2014 om 18:09

Met de tool "Systematic" kun je zo'n systeembord nabootsen op je pc.  Hoever ben je zelf al gekomen? Onderdelen die je noemt zijn:

drukschakelaar activeert rood licht

teller die 10 seconden loopt en dan rood uitzet en groen aan en een teller op 8 seconden zet

teller na 8 seconden die groen uitzet en oranje aan en een teller op 4 seconden zet

teller na 4 seconden zet oranje uit en rood aan.

Wat ik uit je beschrijving niet snap is dat eerst een auto pas rood licht laat aangaan en aan het einde het systeem zelf rood aanzet. Is het niet zo dat rood altijd brandt totdat de auto via een schakelpuls het rood nog 10 seconden laat branden alvorens over te gaan in groen en oranje en dan weer rood?

Rachel op 04 juni 2014 om 21:29

Dat is inderdaad wat ik bedoel. Hij staat dus altijd op rood, maar met de drukschakelaar blijft hij nog even 10 seconden op rood. Vervolgens 8 seconden op groen enz.

Ik heb de drukschakelaar aangesloten op een geheugencel die naar de pulsenteller gaat. Maar verder kom ik niet. Ik heb ook een invertor voor m'n LED1 gezet. Maar dit is echt alles. 

Als u me zou kunnen helpen zou dat echt geweldig zijn!

Rachel

Theo op 05 juni 2014 om 00:15

Een eerste aanzet. Het rode licht.

Als de auto over de schakelaar rijdt gaat/blijft het rode licht nog 10 seconden branden.

Deze zin betekent dat je:

  • een schakelaar moet hebben om uit/aan/uit te kunnen schakelen alsof een auto erover rijdt
  • een rode LED die het rode licht nabootst
  • iets wat tot 10 seconden kan tellen (een pulsenteller)
  • iets wat 10 signalen geeft die 10 seconden voorstellen (pulsgenerator)

Dan ga je bouwen. Van heel simpel naar steeds wat ingewikkelder waarbij steeds meer eisen worden ingevuld.

1. Eerst een schakelaar met alleen een LED. Dan zie je hoe de LED aan en uit gaat als de schakelaar aan en uit gaat.

2. De LED moet aanblijven ook nadat de schakelaar weer uit staat. Daarvoor zijn geheugencellen bedacht. Als de schakelaar even aan gaat laat je dat signaal op de geheugencel zetten, die daardoor ook "aan" gaat en het blijft (tot er een signaal op de reset aansluiting komt).

3) De LED moet na 10 s weer uitgaan. Dat kan door de reset van de geheugencel een signaal te geven.
10 seconden zijn met een pulsenteller af te tellen als die op 10 wordt gezet (bij Systematic: eigenschappen pulsenteller op tonen van 2 decimale cijfers zetten).

4) De pulsenteller geeft signalen af bij 1, 2, 4 en 8 pulsen. Voor 10 moeten zowel de "8" als de "2" uitgangssignalen tegelijk als aan ("hoog") detecteren. Een EN poort geeft alleen een signaal af als EN de 8 EN de 2 uitgangen van de teller "hoog" zijn. Dan is tot 10 geteld. En dan voeren we het signaal van de EN poort aan de reset van de geheugencel zodat die zichzelf weer uitzet en daarmee ook de LED.

5) Een pulsenteller telt alleen als er pulsen op de tel-ingang binnenkomen. Een pulsgenerator is dus nodig. (In Systematic de frequentie van de teller op 1 Hz zetten, d.w.z. 1 puls/seconde). Zo zal de pulsenteller vanzelf van 0 naar 10 en verder tellen.

6) De pulsenteller moet pas gaan tellen (tot 10) als de schakelaar is ingedrukt. Dus vanaf de schakelaar gaat een extra verbinding naar de "reset" ingang van de teller. Als de schakelaar dan wordt ingedrukt gaat de LED branden en tegelijk begint de teller vanaf 0 tot 10 te tellen om dan de LED uit te zetten.

Zo hebben we dan de schakeling voor het rode licht uitgevoerd.

Voor het groene licht moet je de schakeling uitbreiden:

  • het "uit" signaal voor het rode licht moet meteen het "aan" signaal worden voor de groene LED. Die LED kan ook met een geheugencel worden aan/uit gezet.
  • het "uit" signaal van het groene licht moet na 8 seconden komen. Dus op moment van aanzetten moet een teller gaan lopen die tot 8 telt en dan de groene LED uitzet
  • Het signaal dat de groene LED uitzet moet de oranje LED aanzetten en meteen ook de teller die dan tot 4 moet tellen
  • Na 4 seconden moet de oranje LED uitgezet worden maar met hetzelfde signaal moet de rode LED weer aangezet worden
  • Als een auto weer over de schakelaar rijdt blijft de rode LED branden maar wordt de 10 seconden teller weer op 0 gezet om tot 10 te tellen 
  • en zo is de cirkel rond.

De schakeling voor de rode LED vind je in de bijlage.



Aan jou om dan de andere stappen (die er veel op lijken) erbij te zetten. Met Systematic kun je dat op je pc goed nabootsen en door ongetwijfeld fouten te maken de logica van de schakeling te herzien zodat die wel werkt zoals je wilt.

 

 

Rachel op 05 juni 2014 om 09:05

Heel erg bedankt! Ik heb een invertor gebruikt en een geheugencel met de reset op 8 pulsen via de pulsenteller. LED2 gaat daar echter niet mee uit en blijft branden. Zou u me daar nog verder mee willen helpen? Dan lukt de rest zelf wel denk ik!

 

Rachel

Theo op 05 juni 2014 om 22:35

Je vraag kan pas beantwoord worden als je ook laat zien wat voor schakeling je hebt gemaakt.

In de twee bijlagen apart de rode en gele licht schakeling.



--------------------------------------------------------------



De rode is nog wat aangepast met een schakelaar om ooit met rood licht te beginnen en het spel pas te spelen als een auto over de andere schakelaar rijdt en daarmee de tellers in werking zet. Daarbij is ook rekening gehouden met het negeren van de roodlicht aftelling als een auto komt terwijl er geen rood maar groen/geel licht is.

De geel licht schakeling kun je nu neem ik aan zelf oplossen (de simpelste van de drie).

 

jarno op 06 januari 2022 om 12:47
hallo allemaal,
zouden jullie een systematic systeem bord hierbij maken
Het voetgangerslicht bij een oversteekplaats staat normaal gesproken op rood. Met een drukknop kan een voetganger het licht op groen zetten. Na het indrukken van de knop gebeurt er 4 s niets. Dan gaat het rode licht uit en het groene licht aan. Het groene licht blijft 4 s branden. Daarna wordt de

startsituatie (rood licht) hersteld, tot iemand weer op de knop drukt.

Ontwerp dit systeem. Gebruik twee leds als groen en rood licht.
alvast bedankt gr Jarno
Theo de Klerk op 06 januari 2022 om 13:02
>zouden jullie een systematic systeem bord hierbij maken
De gebruikelijke vraag: wat bedacht je zelf (en waarom)?  Dit forum wil best helpen maar gaat jouw huiswerk niet maken.

De opgave suggereert:
- een drukknop om rood uit en groen licht aan te zetten
- een teller die tot 4 kan tellen en begint bij aanzetten groen licht
- na vier seconden groen uit en rood weer aan

Probeer elk van de drie delen eerst apart en wijzig je opzet tot het werkt. Breid daarna uit met de volgende stap.  Alles ineens is vragen om moeilijkheden. Als er ergens iets fout is, blijft onduidelijk waar dat is. Bij een klein begin is de fout meestal snel te achterhalen.
Willem op 13 mei 2024 om 00:20

Hallo Theo,

Helaas kan ik niet zien:

-waar de invertor naar toe gaat.

-met welke draad de rechter laatste pulsenteller van 4 met wat die verbonden is.

Kunt u alstublieft vertellen hoe ik ze moet verbinden meneer?

En kunt me helpen met het begrijpen wat daar beneden gebeurt, want ik zie het niet doordat het fotootje niet helemaal in beeld komt.

Ze zijn beide met iets verbonden, maar ik heb geen idee wat. Als ik het weet kan ik het afmaken in systematic en dan hopelijk een mooie voldoende pakken, want zelf ben ik niet zo technisch. 

 

Theo de Klerk op 13 mei 2024 om 00:52

Ik zie dat de schema's door de verkleining in deze antwoorden soms enkele lijnen lijken te missen. Door een recente "update" van deze site kan ik de originele plaatjes ook niet meer terugkrijgen.

De schema's uit 2014 zelf heb ik allang niet meer... en ook niet zo'n zin die weer door te werken.

Zo te zien is de inverter bij het groene licht werkend als: groene teller zet na 8 seconden groen uit. op geheugencel. Signaal laag. Tegelijk zet de groene teller bij 8 seconden het gele licht aan. En de inverter maakt van het "laag" signaal van de geheugencel van het (gedoofde) groene licht opnieuw een hoog signaal. Dit zal met de start/reset van de onderste (gele) teller verbonden zijn waardoor die teller opnieuw gaat lopen voor het gele licht dat na 8 seconden ook weer uit gaat.

Jan van de Velde op 13 mei 2024 om 08:13

Theo de Klerk

Ik zie dat de schema's door de verkleining in deze antwoorden soms enkele lijnen lijken te missen. Door een recente "update" van deze site kan ik de originele plaatjes ook niet meer terugkrijgen.

ik heb de schema's uit het bericht van Theo op 05 juni 2014 om 22:35  in de bijlagen gehangen. Ze lijken me zo op het eerste gezicht in orde. 

Jan van de Velde op 13 mei 2024 om 08:26

test

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft vijf appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)