Wel of geen formule nodig; vwo examen 2014 natuurkunde

N. stelde deze vraag op 21 mei 2014 om 19:19.

In eerste instantie dacht ik yes! na de aanvulling op het correctievoorschrift vwo natuurkunde. Vraag 17, 5 punten ongeacht het antwoord!

Nu ging ik even kijken wat ik als antwoord had gegeven, wat blijkt; ik had de vraag goed. Ik las de toelichting op de aanvulling van het correctievoorschrift dat 'er een formule ontbrak' en dat er daarom altijd 5 punten toegekend moest worden. Kijkend naar het correctiemodel zou de formule ‘’N(0)=massa van de bron/massa van 1 deeltje’’ ontbreken, de andere twee formules waren immers in BINAS te vinden. Maar dit is helemaal geen bestaande formule en dit zou je zelf moeten kunnen beredeneren. Er was immers gegeven de massa van de bron en je weet dat P-32 32 elektronen heeft, 1 elektron is 1u en zo kon je de massa omrekenen naar kilogram. Nu weet je de massa van 1 deeltje. De massa van de bron is ook gegeven, namelijk 1,0 gram P-32. Je weet hoeveel 1 deeltje weegt, dus om het aantal deeltjes in 1 gram uit te rekenen is het logisch dat je 1 gram deelt door de massa van 1 deeltje. Daar hoeft echt geen formule aan te pas te komen, natuurkunde is niet alleen formules invullen maar ook beredeneren van de dingen die je weet en iedere vwo-leerling moet in staat zijn dit op deze manier te kunnen oplossen! Ik ben echt geen bovengemiddelde natuurkunde-leerling en het feit dat ik hem gewoon op kon lossen zonder problemen wil toch wel wat zeggen.

Dit brengt mij gelijk bij mijn tweede discussiepunt. De manier van ‘5 punten toekennen op deze vraag ongeacht of het antwoord juist is of niet’ vind ik in dit geval ongepast. Dit zal alleen tot zijn recht komen wanneer blijkt dat niemand deze vraag goed had of een zeer gering percentage. Maar als ik dit in een groep heb voorgelegd van 7 mensen waar 2 mensen ook het antwoord gewoon goed had, kun je mij niet vertellen dat deze vraag landelijk massaal fout is gedaan. Ook weer een bevestiging van het feit dat deze vraag gewoon te maken was, maar je een stapje verder moest denken. En dat stapje verder denken was gewoon mogelijk met de vereiste kennis die je voor dit examen moest weten. Dat de vraag moeilijk was staat er buiten en dit zou dan terug moeten komen in de N-term. Maar dat dit dan terug moet komen in het geven van het volle aantal punten ongeacht het antwoord vind ik dan toch wel opmerkelijk. In feite worden leerlingen die dit inzicht wel hadden hierop afgestraft. Als het nu om 2 punten ging, wat wel vaker voor komt, afijn. Maar we hebben het hier om 5 punten op een totaal van 73. Dit is een verhoging van het cijfer van (5/73)*9 + n-term. Dit is maarliefst 0,6 punt erbij, de invloed van de n-term staat hier los van. Leerlingen die dit dus niet konden beredeneren hebben over het algemeen 0,6 punt erbij, terwijl leerlingen die deze vraag wél konden oplossen géén punten erbij kregen. Waarschijnlijk worden deze leerlingen die de vraag wél goed hadden uiteindelijk ook nog benadeeld in hun cijfer, aangezien die 5 gegeven punten aan iedereen ook wel invloed zou hebben op de N-term. Stel de N-term wordt hierdoor 0,2 lager, dan is het nadeel voor de leerling die deze vraag goed had al 0,2. Hij wordt dus niet beloond, maar in feite een klein beetje ‘afgestraft’. En stel de N-term blijft het zelfde dan krijgen de meeste er 0,6 bij, maar de leerlingen die de vraag goed hadden niets. En 0,6 erbij is toch aardig veel!

Voor mij zal het verschil klein zijn, ik sta overal goed voor. Wellicht zullen sommigen denken waar maakt hij zich druk om. Maar ik vind deze manier van werken van het CvE toch bezwaarlijk. Als zoiets in een schoolexamen was gebeurd, denk ik dat 90% van de leraren had gezegd dat de mensen die deze vraag wel goed hadden deze punten als BONUS hadden gekregen. Uiteindelijk is het niet de fout van de leerling, maar is het de fout van de maker van het examen. Een leerling mag door deze fout niet benadeeld worden, maar een enkeling wordt dat nu wel. Was de vraagstelling onjuist of wazig waardoor interpretatieverschillen ontstaan, dan begrijp ik dat er dan gezegd wordt dat het volle aantal punten toegekend ongeacht het antwoord. Stel dat je het dan ‘goed geïnterpreteerd’ hebt en de vraag goed zou hebben zou je wellicht ook balen dat het voor jou niets oplevert. Maar dit is in deze specifieke situatie helemaal niet aan de orde! Ook niet dat de opgave niet te oplosbaar was, het blijkt dat bepaalde leerlingen deze vraag gewoon hebben kunnen oplossen. Hier dient het CvE rekening mee te houden en kijkend naar deze situatie vergt dit een geheel andere werkwijze dan welke nu gehanteerd wordt.

Ik ben benieuwd hoe anderen hier tegen aan kijken, met name natuurkunde docenten. 

Reacties

Jan op 21 mei 2014 om 21:07

Om te beginnen, voor wie bovenstaande leest, het examen, het correctievoorschrift en de aanvulling daarop is hier te vinden:

https://www.examenblad.nl/examen/natuurkunde-vwo/2014

 

 

 

 

Theo op 21 mei 2014 om 21:13

P-32 is fosfor isotoop met atoommassa 32. Fosfor, in welke isotoop dan ook heeft geen 32 elektronen maar slechts 15 (het atoomgetal can fosfor).

Daarnaast is de massa van 1 elektron niet 1u. Dat is de (gemiddelde) massa van elk kerndeeltje van C-12.

Voor een officiële klacht omtrent het examen moet je bij het CvE zijn, niet bij deze vraagbaak.

N. op 21 mei 2014 om 21:15

Jan van de Velde, 21 mei 2014

 

Om te beginnen, voor wie bovenstaande leest, het examen, het correectievoorschrift en de aanvulling daarop is hier te vinden:

 

https://www.examenblad.nl/examen/natuurkunde-vwo/2014

 

Ja ik heb het antwoord eigenlijk al.

 

Wat blijkt, in de Syllabus staat onder voetnoot 3 in het klein opgenomen dat een bepaalde formule die wel gewoon in BINAS staat, toch expliciet vernoemd moet worden in de opgave. (https://www.examenblad.nl/examenstof/syllabus-2014-natuurkunde-vwo/2014/vwo/f=/natuurkunde_def_versie_vwo_2014.pdf pagina 13).

Beetje raar in mijn ogen en heel erg zonde voor de leerlingen die de opgave gewoon goed hadden. Maarja lastig om daar een passende manier op te vinden en die 5 gegeven punten is in dat opzicht wel terecht. 

 

 

 

 

N. op 21 mei 2014 om 21:18

Sorry, ik bedoelde de massa gewoon van 1 deeltje elektronen staan daar buiten van ja

Jan op 21 mei 2014 om 21:36

De ontbrekende formule wordt niet expliciet genoemd in de aanvulling op het correctievoorschrift.

Maar het gaat hier volgens mij niet om die waarmee je het aantal deeltjes berekent in 1 gram 32P. Dat is er een die ik bij een VWO-er inderdaad als bekend mag veronderstellen. Afgezien daarvan, in tabel 25 van BINAS kun je de atoommassa van 32P opzoeken. Dus dáár kan het niet om gaan.

Waar het op vastloopt is deze formule:

Die lijkt vreselijk veel op die voor het radioactief verval in een monster. (Tabel 35E2) Je hoeft dan alleen maar de grote A van activiteit door een grote N van het aantal deeltjes te vervangen. Op zich heel logisch, MAAR dát ligt, onder examendruk, niet bepaald voor de hand, vooral omdat er wel twee andere formules gegeven zijn in BINAS om een activiteit A te berekenen. 

Het neutraliseren van deze vraag vind ik daarom wel terecht

Maar dus niet vanwege de reden die jij noemt, waarbij je overigens het woord "elektronen" moeten vervangen door "kerndeeltjes". 

dan resten er twee vragen:

1) mag zoiets voorkomen in een landelijk examen?

2) indien dat voorkomt, doet dan de huidige algemene afspraak, vraag neutraliseren door alle punten toe te kennen ongeacht het antwoord, in voldoende mate recht aan alle kandidaten?

N. op 21 mei 2014 om 21:43

Ja klopt je hebt gelijk.

 

Maar ik denk dat het toch aan die andere formule ligt, gezien de syllabus van natuurkunde. Daar staat ook dat deze formule bij de opdracht gegeven moet worden en dat was in dit geval niet. Deze bedoel ik dan:A = N·(ln 2)/t½

Om zelf antwoord te geven op je vragen ik vind het echt een slechte zaak dat zoiets voorkomt in een landelijk examen. Nogmaals het gaat hier om 0,6 punten die leerlingen die slecht in natuurkunde zijn erbij krijgen. 

Zolang de N-term hierdoor maar niet lager wordt denk ik dat het wel een gepaste oplossing is. Ook denk ik dat als die formule wél expliciet was gegeven dat er daardoor maar weinig leerlingen waren die deze opdracht dan alsnog goed hadden, maar dat weet je nooit. 

 

 

 

Jan op 21 mei 2014 om 21:56

die "kleine lettertjes" in de syllabus had ik inderdaad nog nooit gezien (maar ik geef dan ook geen les op het VWO)

Persoonlijk vind ik dat een formule die in BINAS is vermeld, en waarvan de gebruikte grootheden bekend mogen worden verondersteld, in een examen gebruikt mogen worden. Maar volgens deze regel dus kennelijk niet. 

Jan-Willem op 12 juni 2014 om 10:36

Wanneer je de gemiddelde massa in u had overgenomen uit de isotopentabel uit de binas was het helemaal goed geweest. Ikzelf had alle punten voor deze vraag, en heb in totaal maar 1 punt laten liggen(10^3 vergeten bij vraag 1 omrekenen naar massa water) voor mij is het weldegelijk van groot belang dat de nterm hoger of gelijk aan 1,1 is. Ik heb een 9,9 nodig om met een 10 te slagen, dit zou realistisch moeten zijn omdat ik nr. 10 van nederland ben geworden in de natuurkunde olympiade.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zeven appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)