Elastische kracht

Jolien stelde deze vraag op 20 mei 2014 om 19:14.

Beste M. van de Velde

Ik heb geleerd dat een terugroepende kracht een voorbeeld is van een elastische kracht. Maar ik weet niet zo goed wat een elastische kracht precies inhoudt. Zou u mij dit kunnen uitleggen? 

Alvast bedankt! 

Jolien

Reacties

Jan op 20 mei 2014 om 20:11

Dag Jolien,

Ik had de term "terugroepende kracht" nog nooit gehoord. Gelukkig is er google, en het lijkt erop dat deze term in Vlaanderen in zwang is als verzamelnaam voor krachten die in een (meestal trillende) beweging een voorwerp terug naar zijn ruststand proberen te krijgen. 

Ook de term "elastische kracht" had ik nog nooit gezien. In de paar hits die ik vind met google lijkt de betekenis grotendeels overeen te komen met "veerkracht".

Dat treedt op als je een voorwerp vervormt. Bijvoorbeeld je drukt een plastic liniaal met een eind op de rand van de tafel , en laat het andere eind vrij over tafel steken. Dan duw je  een beetje op het vrije uiteinde, je duwt de liniaal uit zijn (rechte) ruststand.  Daarbij trek je de moleculen bovenin je liniaal een beetje uit elkaar (want de buitenbocht van de kromming is langer dan de binnenbocht), en duw je de moleculen aan de onderkant een beetje náár elkaar. De krachten tussen de moleculen in de liniaal noemen we dan "elastische kracht" of "veerkracht". Bovenin proberen de moleculen elkaar naar zich toe te trekken, onderin proberen ze elkaar uiteen te duwen. 

Zodra je het vrije einde van die liniaal loslaat zorgen die elastische krachten er dus voor dat de liniaal naar omhoog terug recht buigt, ze "roepen" de liniaal "terug" naar zijn ruststand. Daar zijn de krachten onder en boven even groot en blijft er netto niks over. 

Bijna altijd schiet zo'n voorwerp daarbij vanwege de inertie (eerste wet van Newton) door zijn ruststand héén, wordt de bovenkant ingeduwd en de onderkant uitgerekt en gaan elastische krachten de omhoog bewegende liniaal weer afremmen en uiteindelijk doen omkeren, weer terug naar zijn ruststand, het schiet weer door, enzovoort, net zo lang tot er door inwendige wrijving tussen de moleculen van de liniaal en ook door luchtweerstand die beweging minder en minder heftig wordt (wordt "gedempt"). Uiteindelijk komt de liniaal terug stil in zijn ruststand (die we ook wel de "evenwichtsstand" noemen). 

pas op: een elastische kracht is dus een voorbeeld van een terugroepende kracht, niet andersom zoals in jouw vraagstelling.

Was dit ongeveer je bedoeling, of heb ik je nou (hopelijk niet) nog verder van de pad geholpen?

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zeven appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)