Energie van ijzer naar water

Lisa stelde deze vraag op 13 maart 2014 om 15:05.

hoihoi :)

Ik heb een vraag gekregen, alleen ik weet niet hoe ik deze moet oplossen. De vraag is alsvolgt: 

Om soortelijke warmte ijzer te bepalen voert Jeroen de volgende proef uit. Hij weegt de hoeveelheid ijzervijlsel de massa: 203 gram. Vervolgens brengt hij dit ijzervijlsel in de binnenruimte van een dubbelwandig kookketeltje gevuld met olie. 
Hij laat de olie zo lang koken, tot dat de thermometer 120°C is. Daarna giet hij ijzervijlsel zo snel mogelijk in een joulemeter waarin al 100 gram water is. De temperatuur van water blijkt daardoor van 17,1°C naar 23,9°C te gaan. Je mag er vanuit gaan dat er geen warmte aan de omgeving wordt afgestaan. 
Bereken soortelijke warmte van ijzer. 

Formule: c x m x ΔT 

Dank je wel :)

Reacties

Theo op 13 maart 2014 om 15:23

Klaarblijkelijk wordt de olie alleen gebruikt om het ijzer op te warmen naar ook 120 graden celsius. En daarna wordt alleen het ijzer overgeheveld in de Joulemeter waar al water in zit.

Dan heb je dus:

begin situatie:  203 gram ijzer van 120°C en 100 gram water van 17,1 °C

eindsituatie: 203 gram ijzer en 100 gram water van elk 23,9°C.

Het hete ijzer heeft blijkbaar warmte (energie) afgestaan aan het water. Voor beide stoffen geldt dat opname of afname van warmte gelijk is aan Q = m.c.ΔT  waarbij de m de massa van ijzer of water is en c de soortelijke warmte van ijzer of water.

Uit de gelijkstelling van warmte-afgifte van ijzer = warmte opname door water kun je de soortelijke warmte van ijzer berekenen omdat alle andere gegevens bekend zijn.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft drie appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)