Hibbeler vraagstuk: kist met schuine spanningskracht

Ramon stelde deze vraag op 03 februari 2014 om 19:05.

De vraag: 

 

Ik ben begonnen om de som van Fx en van Fy te gaan opstellen.

Dit gaat waarschijnlijk al fout maar ik heb geen idee waarom.

 

Fx= Trekkracht - wrijvings kracht

Fx= T*(cos15) - 0,55*750*9,81 = 0 

T = 4189.37

Maar dit antwoord is al fout dus ik ben ook niet verder gegaan met het vraagstuk. Zou iemand mij kunnen uitleggen waarom ik dit fout doe?

 

 

Reacties

Theo op 03 februari 2014 om 19:11

Met constante snelheid worden gesleept = 1e Wet van Newton = geen netto kracht.  Welke krachten zijn er, en hoe groot zijn die langs het oppervlak?

De trekkracht wordt onder een hoek geleverd. De horizontale kracht moet je kunnen uitrekenen. Met de gegeven hoek ook de totale (span)kracht.

En werk/arbeid...  W = F . s cos φ  waarbij φ de hoek is tussen kracht F en afgelegde weg s.  F cos φ is daarbij de component van F die wel langs de afgelegde weg gericht is.

Ramon op 03 februari 2014 om 19:38

Hallo, 

 Oke dus als er beweging in het voorwerp zit is F zwaartekracht niet gelijk aan de F normaalkracht? Vreemd want de kist valt toch niet door de grond en stijgt niet op? eerlijk gezegd snap ik niet heel veel van deze opgave, maar in de bijlage zie je ongeveer hoe ik er nu voor sta. 




Is dit juist?

Theo op 03 februari 2014 om 20:06

Je lijkt op de goede weg te zijn. De kracht naar beneden is het gewicht (m.g) op de grond.

Tegelijk zijn er 2 krachten die zorgen dat dit gewicht wordt tegengewerkt (netto 0). Dat is de normaalkracht van de grond (N) en de vertikale component van de trekkracht.

De trekkracht zorgt ervoor dat de grond een kleinere normaalkracht hoeft te leveren dan wanneer je niet zou trekken. De normaalkracht zou zelfs nul zijn als de trekkracht de hele kist optrekt (maar dan niet onder 15° - dan zou je het touw door een onbuigzaam stuk ijzer moeten vervangen dat je wel met veel moeite onder een hoek kunt houden)

Bij een kleinere normaalkracht zal de wrijvingskracht ook kleiner zijn (en nul als je de kist optilt)

Hibbeler is een boek voor na het vwo (meer TU), maar het probleem is wel typisch vwo.

Ramon op 03 februari 2014 om 20:16

Aha ik snap het nu! bedankt in ieder geval. Ik vind dat je bij dit boek nog echt veel zelf moet uitzoeken hoe het zit inderdaad. Maar dit komt allemaal wel goed, bedankt voor de hulp.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft twee appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)