Arbeid berekenen op helling

Jelle stelde deze vraag op 20 november 2013 om 15:18.

Hoe kan ik de arbeid uitrekenen die uitgeoefend wordt bij de verplaatsing van een gewicht op een helling?

De situatie is als volgt:



Een plastic film zit vast met een klem bovenaan de helling en lager op de helling zit het andere uiteinde van de film vast aan een gewicht (metalen staafje). Bij verwarming van de film trekt deze samen en verplaatst het gewichtje omhoog langs de helling.

Hoe kan ik nu berekenen wat de kracht is waarmee het gewichtje omhoog wordt getrokken en hoe volgt daar vervolgens de arbeid uit?

Verder is de vraag hoe ik de wrijvingskracht kan berekenen/bepalen of is deze wellicht verwaarloosbaar t.o.v. de kracht die het samentrekken van de film oplevert? Het gewichtje betreft een metalen staafje (stukje van een paperclip) dat aan elke zijkant ligt op een glazen plaatje, maar waarvan het grootste deel in de lucht hangt.


Zie bijgevoegde plaatjes ter verduidelijking.

Reacties

Jan op 20 november 2013 om 17:14

Dag Jelle,

dat krimpende plastic oefent arbeid uit op dat staafje. Wrijving gaan we hierbij verwaarlozen, en zodra het plastic klaar is met krimpen is de bewegingsenergie ook uit het staafje verdwenen

Hierbij hoef je dus niet per se te denken in termen van kracht x weg. Het enige wat er per saldo is veranderd aan het staafje in termen van energie is de zwaarte (hoogte-) energie = m·g·h van dat staafje.

Is dit voldoende, of ben je nog niet mee? 

 

Groet, Jan 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft twee appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)