krachten bepalen

G.J. stelde deze vraag op 06 mei 2013 om 11:05.

Beste lezer,

voor mijn hobby moet ik voor 11 mei a.s. een puzzel oplossen die gaat over krachten.

De opdracht is als volgt:

In de figuur zijn twee staven te zien met een daarop twee werkende krachten. Bereken de krachten in staaf A en B tot op 1 cijfer achter de komma.

 Als iemand het antwoord weet dan hoor ik dat graag.

 alvast bedankt,

 geje

Reacties

Theo op 06 mei 2013 om 11:30

Dit is vast weer zo'n geo-puzzel om een schat te vinden (http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GC4B6YK )

De nodige antwoorden kun je berekenen door de twee krachten elk te ontbinden langs de staven en dan beide bijdragen langs een staaf bij elkaar te tellen.

Beetje sinus/cosinus goniometrie werk en het antwoord laat zich berekenen.

G.J. op 06 mei 2013 om 11:45

Klopt!

Maar ben niet zo sterk (eufemisme) in naruurkundige krachten.

Daarom zoek ik een antwoord.

 met vriendelijk groet,

GJ

Jan op 07 mei 2013 om 22:40

Dag G.J.,

Per afspraak met de geo-cache community doet natuurkunde.nl niet aan het oplossen van van geo-puzzels. Met de antwoorden online is de lol van een cache er gauw af, vandaar.

Groet, Jan

Alex op 08 mei 2013 om 11:12

Puur uit nieuwsgierigheid...

De onderste kracht van 50 kN hoeft toch helemaal niet gebruikt te worden bij de berekening? Je hebt aan de kracht van 70 kN en aan de gegeven hoeken toch al genoeg om de krachten in zowel A als B te berekenen?

Theo op 08 mei 2013 om 11:41

Toch wel.  De beide stalen balken hangen stil. Dat wil zeggen dat wat in het knikpunt eraan hangt blijft hangen. Dat gewicht trekt met 50 N naar beneden. Omdat het niet beweegt moeten de balken tezamen het gewicht met een kracht van 50 N naar boven trekken. Alleen zo is er  50 N naar beneden + 50 N omhoog = 0 N totaal en dus "rust".

Die 50 N omhoog kun je ontleden naar een bijdrage die door elk van de staven wordt gegeven (door die 50 N via de vector-optelling of -ontleding in een parallellogram te ontbinden in krachten die langs de staven wijst)

Hetzelfde geldt voor de 70 N naar rechts: de staven moeten tezamen een kracht van 70 N naar links geven om weer netto op 0 N uit te komen. En ook die kracht is langs de staven te ontleden.

Hint: aangezien alle hoeken van de diverse driehoeken te bepalen zijn (per driehoek tezamen 180 graden) en 1 zijde (de 50 of 70 kN kracht) bekend is, kunnen alle zijden berekend worden met de sinusformule (a/sinα = b/sinβ = c/sinγ )

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft eenendertig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)