Uitrolafstand
steven stelde deze vraag op 13 april 2013 om 11:36.Hallo,
Wij hebben voor natuurkunde PO een proef gedaan waarbij we het verband zoeken tussen de bandenspanning en de rolweerstand.
We hebben de proef uitgevoerd door de uitrolafstand van de fiets te meten met telkens een andere bandenspanning. Vb en Ve bleven constant.
Wat we ons afvroegen was of de afstanden er logisch uitzien.
Alvast bedankt! Groetjes
Reacties
dag Steven,
Je stelt eigenlijk helemaal de verkeerde vraag, of misschien beter, je stelt hem achterstevoren .......
Ik neem aan dat je begonnen met met een hypothese (veronderstelling) die je met dit experiment wilde zien te bevestigen of verwerpen. Die hypothese heb je waarschijnlijk opgesteld op basis van logisch nadenken.
Dan heb je een experiment uitgevoerd, naar ik aanneem zo netjes mogelijk, uit de notering "sgemiddeld" maak ik op dat je je metingen een aantal keren hebt herhaald om de invloed van meetfouten te verminderen, kortom, het lijkt er sterk op dat je gewoon heel bewust volgens de wetenschappelijke regels tot een resultaat komt.
Nou, dat resultaat is dus het resultaat, zo is het, en niet anders. Als je dat niet logisch vindt dan is misschien je logica verkeerd geweest, of je hebt tijdens de proef zaken die je metingen zouden kunnen beïnvloeden over het hoofd gezien.
Dus, wat was je hypothese, en hoe ben je tot die hypothese gekomen?
Groet, Jan
Ik moet voor school samen met een vriendin een onderzoek uitvoeren over iets wat met natuurkunde te maken heeft. Dit is onze onderzoeksvraag: Wat is het verband tussen de uitrolafstanden van een hockeybal onder één snelheid en 3 verschillende ondergronden?
dit is ons werplan: Zet de houten plank op de eerste ondergrond (gras) langs een hoek van 45’. Laat de hockeybal van de bovenkant van de plank los en laat het uitrollen tot het tot stilstand komt. Meet vervolgens de afstand tussen het einde van de plank en het midden van waar de hockeybal tot stilstand is gekomen en noteer deze. Herhaal dit nog 2 keer om betrouwbare resultaten te krijgen. Vervolgens doe je precies hetzelfde bij de tweede (beton vloer) en de derde ondergrond (tegel vloer).
Nu hebben wij van onze docent als opdracht gekregen om wat informatie over de momentenwet op te zoeken. We begrijpen alleen niet helemaal hoe dit ons helpt met de conclusie van ons onderzoek. Zou u hier misschien wat meer over kunnen vertellen? En heeft u misschien tips voor ons onderzoeksverslag?
We horen het graag!
Vriendelijke groet,
Rosa
In de reele wereld zal gelden:
Afname zwaarte-energie = toename kinetische energie + draai-energie
mgΔh = 1/2 mv2 + 1/2 Iω2
Je zult dus bij het uitrollen wel een vaste snelheid onder aan de plank hebben (want de draai-energie zal steeds dezelfde zijn) maar is minder dan in het ideale geval waarbij je mgh = 1/2 mv2 stelt.
Dus de metingen die jullie doen met 1 bal onder verschillende ondergronden is prima. Alleen is de bal zelf (grootte, massa) ook nog een factor van invloed. Dat zul ze zien als je 3 verschillende ballen op dezelfde ondergrond laat uitrollen.
Ik neem aan dat jullie leraar daarop hintte bij het noemen van de "momentenwet" al heeft die wet er niks mee te maken.
Groet,
Meike
hoe hangt
de rolweerstand van je fiets
af van
de druk in de fietsbanden
Dus pomp de banden eens op tot verschillende spanning (druk) en meet die (veel pompen hebben een drukmeter, anders een losse gebruiken).
Dan met de fiets een vaste snelheid bereiken (bedenk even hoe je dat het beste kunt bereiken) en ophouden met fietsen en laten uitrijden. Hoever kom je dan?
Druk tegen uitrolafstand uitzetten en kijken wat voor soort verband er is.
Afstand hangt af van rolweerstand: snelheid v neemt af tot 0, dus een gemiddelde vertraging van a = Δv/Δt. En dan is de gemiddelde rolweerstand F = ma