Spanning in een parallelschakeling en in een serieschakeling.

Celine stelde deze vraag op 14 maart 2013 om 16:47.

Hallo,

Op school hebben wij het momenteel over elektriciteit maar er is een ding dat ik niet begrijp. Waarom is de spanning constant bij spanningsbronnen die parallel geschakeld zijn? En waarom juist bij spanningsbronnen die in serie geschakeld zijn is de spanning de som van de aparte spanningen?

Alvast bedankt,

Celine

Reacties

Theo op 14 maart 2013 om 17:17

De ladingsdragers worden door de batterij voorzien van energie. Daarmee krijgen ze een hogere potentiaal (bij een gewone batterij meestal 1,5 V meer). De energie is namelijk gelijk aan de lading x de potentiaal.

Misschien kun je een spanningsbron het best vergelijken met een trapje van  1,5 meter hoog. Als je 2 trapjes naast elkaar zet (parallel) dan kunnen meer personen gelijk die 1,5 m omhoog komen.  Bovenaan zijn dan sneller meer personen met eenzelfde zwaarte-energie toename die hoort bij 1,5 meter hoger staan.

Als je de twee trapjes in elkaars verlengde aan elkaar kunt monteren, dan heb je 1 trap die 2 x 1,5 = 3 m kan overbruggen. Nu kunnen personen alleen over die trap naar boven maar wel meteen naar 3 m hoog. Boven zal het dus langer duren voordat er veel personen zijn, maar elk persoon heeft wel de zwaarte-energie gekregen die bij 3 meter hoogte hoort.

Dus:

  • batterijen naast elkaar = parallel = meer ladingsdeeltjes per seconde mogelijk (grotere stroomsterkte)  maar allemaal met dezelfde energie die overeenkomt met wat 1 batterij doet
  • batterijen achter elkaar = serieel = minder ladingsdeeltjes per seconde mogelijk maar met dubbele energie (2 x 1 batterijspanning)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zes appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)