Dag Gerben,
UIt je omschrijving van het systeem word ik niet voldoende wijs om ja of nee te zeggen.
Maar als er in de ruimte waar dat water aan de kook wordt gebracht een afsluiter uitvliegt en het kokende water er vervolgens uitloopt lijkt het er sterk op of je dat water in een hermetisch afgesloten ruimte aan de kook probeert te brengen. Daarbij kan de druk inderdaad fors oplopen, stoom heeft namelijk véél meer ruimte nodig dan vloeibaar water.
Ik vraag me af of het de bedoeling kan zijn om die waterruimte zo hermetisch af te sluiten. De bedoeling moet zijn dat je waterdamp produceert die (als ik het goed begrijp) tegen de onderkant van een bak met voedsel condenseert, en zo de toegevoerde warmte vlot en netjes over de bodem van heel de pan verdeelt.
De druk moet hierbij instelbaar zijn (bij hogere druk kookt water bij een hogere temperatuur) of anders moet er een veiligheidsklepje in het systeem zitten dat een beetje open gaat zodra de druk boven een ingestelde waarde stijgt.
Nu lijkt gewoon je vuldop als "veiligheidsklep" te fungeren. Gelukkig, want anders heb je zelfs nog kans dat de boel openscheurt en een omstander een straal kokend water en stoom van een paar honderd graden over zich krijgt. Da's een letterlijk levensgevaarlijke douche.
Groet, Jan