elektrische schok

Anneke stelde deze vraag op 13 februari 2013 om 22:15.

Quote

Hallo, ik krijg in heel vaak een schok van mijn aluminium aanrechtblad. Hoe komt dat , en hoe los ik dit op. Het voelt heel naar om steeds een schok te krijgen.

 

Reacties:

Theo
13 februari 2013 om 22:38
Quote

Het lijkt er sterk op dat je jezelf op een of andere manier oplaadt met statische elektriciteit (lading oppikt) en daardoor via een vonk ontlaadt op een geleidend voorwerp zoals het aluminium aanrechtblad. Maar een ander metalen voorwerp kan ook.

Hoe kun je je opladen? Dat gaat vooral als de lucht erg droog is en je via opwrijven oplaadt. Dat is vaak door schuifelen over een vloerbedekking: je schoenen wrijven over de vloer en je pikt lading op van de vloer.

Hoe is dit tegen te gaan? De lucht wat vochtiger houden helpt (vochtige lucht kan ook lading geleiden), niet sloffen met je voeten helpt (niet opladen), isolerende schoenzolen (rubber) helpt (je kunt niet opladen).

Niet zo praktisch maar veel gebruikt door mensen die anti-statisch moeten blijven bij het monteren van onderdelen in een pc: koppel jezelf via een draad permanent aan het aanrecht. Dan vloeit de lading meteen weg.

Een kunststof of houten aanrecht helpt ook. Maar dat is nogal rigoreus.

Jan
13 februari 2013 om 22:54
Quote

Dag Anneke,

1) Is het na zo'n eerst schokje ook over zolang je in de keuken blijft, of heb je kort daarop weer een schok te pakken? 

2) Krijg je ook wel eens schokjes van bijvoorbeeld de kraan, de buitendeurkruk, etc?

Als het inderdaad om statische elektriciteit gaat zoals Theo suggereert, en wat de meest waarschijnlijke oorzaak is in deze vriesdroge winterdagen, dan is kleding met kunststofvezels vermijden een aanrader. Je zou eens kunnen proberen of een dagje alléén katoen dragen het probleem vermindert.

Groet, Jan

anneke
14 februari 2013 om 19:16
Quote

Ik ga op sokken lopen misschien lost het zich zan ook op.Dank voor je reactie hier kan ik zeker wat mee.

 

Jan
14 februari 2013 om 19:57
Quote

Misschien dat het van op sokken lopen nog wel eens erger zou kunnen worden.

Om even beeldend te maken wat contact tussen haartjes (van bijvoorbeeld sokken) en gladde oppervlakken voor effect kan hebben:

  • Neem een velletje krantenpapier en scheur hier met schone handen kleine snippertjes (niet groter dan enkele mm²) van, en laat die op tafel liggen.
  • Neem een simpele hard plastic (Bic) balpen tussen duim en wijsvinger vast en wrijf die rustig door je haar (droog, niet vettig of met gel).
  • Beweeg nu de pen vlak boven tafel over je snippertjes heen....
Groet, Jan
Theo
14 februari 2013 om 19:59
Quote

Blote voeten is nog beter... of houten klompen! Afhankelijk van de ondergrond kunnen wollen sokken ook oplading geven, al is het veel minder dan kunststoffen als polyester en nylon.

 

Grietje
25 maart 2020 om 18:01
Quote
Dat ga ik zeker  proberen 

Plaats een reactie:


Bijlagen:

+ Bijlage toevoegen

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft drie appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)