Kookpunt van gas

Florian stelde deze vraag op 09 februari 2013 om 17:37.

Dat een vloeistof bij zijn kookpunt overgaat naar gasvorm, begrijp ik, evenals dat als een vloeistof bij het smeltpunt vast wordt. Maar wat gebeurt er als dit geen vloeistof is, maar je begint met een gas? Bijvoorbeeld waterstof? En is dit voor alle stoffen hetzelfde?

Als waterstof dus smelt (-259 °C) wordt het vast (klopt dat?). Maar als het kookt? Blijft het dan een gas, of wordt het ook vast?

 

Alvast zeer bedankt.

Reacties

Theo op 09 februari 2013 om 17:56

Voor vrijwel alle stoffen is het principe hetzelfde. Naarmate meer energie wordt weggehaald, wordt een stof dichter en gaat van gas via vloeistof naar vast.

Waterstof is bij kamertemperatuur een gas. Het heeft een kookpunt van 20 K (-253 graden Celsius). Pas beneden deze temperatuur wordt het vloeibaar. En beneden 14 K (-247 celsius) wordt het vast. Het temperatuursverschil tussen vloeibaar en gas is dus kleiner dan bij water.

De overgang vast > vloeibaar noem je smelten. De andere kant op heet het stollen. Voor waterstof geldt dat tussen

0 - 14 K  vast
14 K   smelt als het opwarmt of stolt als het afkoelt
14 - 20 K  vloeibaar
20 K  kookt als het opwarmt of condenseert als het afkoelt
> 20 K  gasvorm

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft drie appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)