grafiek proef van melde

sophie stelde deze vraag op 05 januari 2013 om 12:59.

Hallo,

Ik heb op school een practicum gedaan dat te maken heeft met de proef van melde. Het doel was om de massa van 1 meter koord te bepalen. Ik heb de spankracht en frequentie van een trillend koord gevarieerd, tot er knopen en buiken ontstonden. Door de afstand tussen de knopen te meten heb ik vervolgens de golflengte bepaald. Nu heb ik een grafiek waarin ik de spankracht op de y-as heb staan en op de x as heb ik v^2 staan (oftewel f*golflengte in het kwadraat).

Mijn eerste vraag is; heb ik nu de goede grootheden op de juiste as?

Ten tweede weet ik niet zeker of de grafiek door het nulpunt moet lopen of niet. Als ik dit doe, krijg ik een mooie trendlijn waar ook een redelijk correct antwoord uitkomt. Als ik dit niet doe, ontstaat er een hele andere trendlijn.



Welke van de twee is de juiste?

 

Reacties

Jaap op 05 januari 2013 om 23:00

Dag Sophie,
Wat betreft de grootheden bij de assen... Het is gebruikelijk om de onafhankelijke grootheid (=wat je instelt, wat je kiest, de "oorzaak") horizontaal uit te zetten en de afhankelijke grootheid (=wat afhangt van de andere, het "gevolg") verticaal. Vermoedelijk stel je een bepaalde spankracht in (onafhankelijke, door een hanger met massa m onder een katrol te hangen) en bepaal je de golfsnelheid die daarvan het gevolg is (afhankelijke). Dan is gebruikelijk om Fspan horizontaal uit te zetten en de golfsnelheid (in het kwadraat) verticaal. Dit is echter geen wet van Meden en Perzen. In jouw diagrammen is het omgekeerd: Fspan verticaal en v^2 horizontaal. Dat heeft een voordeel: op grond van de theorie verwachten we Fspan=(m/L)*v^2 en volgens jouw diagram is de steilheid van de rechte grafiek meteen de gevraagde massa per lengte m/L. Ik zou zeggen: laat het zo en leg uit waarom je het diagram zo hebt gemaakt.
Wat betreft de grafiek en de oorsprong... Op grond van Fspan=(m/L)*v^2 verwachten we een rechte grafiek door de oorsprong. Het punt bij Fspan=0,68 N ligt vér naast de grafiek. Kan daar iets mis zijn gegaan? Het is geoorloofd om één meetpunt weg te laten. De overige passen bij een rechte door de oorsprong. Het is niet nodig daarvoor de oorsprong als "meetpunt" toe te voegen.
De waarden van v^2 lijken me tamelijk laag. Als v^2=600 is de golfsnelheid slechts 24 m/s; ik zou een hogere v verwachten. Wil je je gemeten waarden eens geven? Vermoedelijk de massa van de hanger die de spankracht veroorzaakt en bij elke massa de frequentie waarbij de snaar in de grondtoon trilt (knopen aan de uiteinden, een buik in het midden), en eenmalig de lengte L van de snaar?
Groeten,
Jaap Koole

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft vier appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)