massa-veer-systeem

Jorden stelde deze vraag op 24 december 2012 om 00:21.

Hallo,

 

Ik had een vraag over vraag 14 van bovenstaande link (en eigenlijk eventueel nog vraag 9). Ik heb zo geredeneerd: op het blokje van het massa-veer-systeem werkt een Fz van 60 N, dus moeten bovenstaande veren ook een Fv van 60 N leveren. Gezien het plaatje heb ik het gevoel dat de onderste veer een dubbele uitrekking moet hebben vergeleking met de som van de bovenste twee. Ik kan dit echter niet goed uitleggen waarom het zo is, dus ik weet eigenlijk ook niet of ik het wel goed heb. Zouden jullie me verder kunnen helpen?
Alvast bedankt!

 

Jorden.

 

Bijlagen:

Reacties

Theo op 24 december 2012 om 00:38

Een veer met veerconstante C krijgt een uitrekking U omdat er een massa aanhangt.

Als een identieke veer ernaast hem helpt, dan wordt het gewicht waarmee de massa aan de veer trekt onder de twee veren verdeeld. (Vergelijk een tafel met 1 poot en met 2 poten waarop een gewicht ligt). Elke veer "voelt" maar de halve massa met het halve gewicht. Dus ook maar een halve uitrekking. Wat zou de "vervangingsveerconstante" zijn van deze twee veren?

Als je een veer met een veerconstante C in twee stukken knipt en onder elkaar laat hangen, zal de uitrekking van beide delen niet anders zijn dan toen ze nog samen 1 veer waren. Wat is de vervangingsveerconstante van deze serie-geschakelde veren?

Kun je met deze overwegingen afleiden wat er gebeurt in vraag 14 met twee parallelle veren die als "vervangingsveer" in serie hangen met een derde veer. Allen van C=10 N/cm en een massa met gewicht van 60N?

 

Theo op 24 december 2012 om 00:43

En vraag 9 heeft alles met de eigenschappen van serie/parallelle elektriciteitsschakelingen te maken:

Parallel: beide lampen krijgen 230 V spanning. Gegeven hun vermogen, wat is de stroom door elke tak en daarmee de totale stroom?  Hoe is deze schakeling te vergelijken met lampen die thuis via een stopcontact of lichtschakelaar aan/uit te zetten zijn?

Serieel: over beide lampen tezamen staat 230 V spanning. Hoeveel spanning staat dan over elke lamp?  Dezelfde stroom gaat door beide. Welke lamp krijgt (gezien zijn vermogen) de meeste stroom die het nodig heeft om vol te branden?

Jan op 24 december 2012 om 00:48

Dag Jorden,

Zou het helpen als je elke veer verving door een touwtje, en in elk touwtje de spankracht moest berekenen? (en ja, B is inderdaad het juiste antwoord)

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft vier appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)