Rendement van een stirlingmotor

Tom stelde deze vraag op 04 december 2012 om 19:54.
Hallo,

ik ben bezig met een profielwerkstuk over het rendement van een stirlingmotor. Ik ben alleen op zoek naar de beste manier om dit te berekenen. Na enig googlen heb ik de volgende ideeen:

Voor de omgezette energie: de motor een gewichtje omhoog laten 'takelen' en het verschil in zwaarteenergie bepalen. De uitkomst (in Joule) delen door de tijd (gemiddeld over verschillende metingen) zodat je het aantal Joule per seconden hebt, ofwel het aantal Watt. 

Voor de input energie: De cilinder van de stirlingmotor losmaken en hem met (bijvoorbeeld 100 mL) water vullen. Hier dezelfde warmtebron onder plaatsen als gebruikt wordt voor de stirlingmotor. Het water bijvoorbeeld 10 graden Celcius verwarmen, en de tijd meten die hiervoor nodig is. Dan door middel van de soortelijke warmte de energie bepalen. Dat antwoord delen door de tijd die ervoor nodig is zodat je het aantal Joule per seconden hebt, ofwel het aantal watt. 

Zijn dit goede methoden of heeft u aanmerkingen over hoe het beter of nauwkeuriger kan? Dan zou ik het graag horen.   

MVG Tom

Reacties

Theo op 04 december 2012 om 22:29

De methode lijkt me wel goed - alleen blijft het tricky om de energietoevoer goed te meten. Wel goed dat je dezelfde cilinder gebruikt van de motor zelf, maar hoe kun je verzekeren dat de toegevoerde warmte precies dezelfde is. Bij water blijft het te verwarmen volume constant, bij een gas niet (expandeert) waardoor meer thermodynamische factoren gaan meespelen dan bij een vaste volume cilinder.

Maar als eerste benadering zeker het meten waard.

jelmer op 27 januari 2013 om 23:46

als je de efficientie vanaf de brandstof toevoer wil weten kan je ook de gewichtsafname van gas/lampolie of het gasdebiet checken

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft drie appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)