bloeddruk paard

Lisa stelde deze vraag op 03 december 2012 om 11:38.

Ik loop vast bij de volgende vraag en hoop dat jullie me hiermee kunnen helpen, alvast bedankt.

 

In 1730 heeft de Engelse dominee Stephen de bloeddruk van een paard gemeten. Het bloed kwam in een (open) buis gemiddeld 2,36 m. boven het niveau van het paardenhart. De gemiddelde bloeddruk blijkt even groot te zijn als de druk van een waterkolom van 2,50 m. 

a. Leg uit dat bij deze meting de overdruk gemeten is.

b. Verklaar het verschil van 14 cm.

c. Bereken de gemiddelde bloeddruk in Pa en in mmHg.

 

Vetweefsel in (slag)aders maakt deze elastisch

d. Wat is het effect hiervan op de bloeddruk?

Reacties

Theo op 03 december 2012 om 12:17

De situatie die je beschrijft is niet wezenlijk anders dan het meten van de druk van een afgesloten gas of vloeistof met een barometer die aan een kant open is.

De hoogte van de vloeistofkolom in de open buis geeft een gewicht dat naar beneden drukt en daarmee de bloeddruk tegenwerkt. Als er evenwicht is dan zijn beide krachten gelijk en tegengesteld en daarmee de druk ook.

Een kolom van een vloeistof met dichtheid ρ  (kg/m3) en hoogte h (m) heeft een druk van  p = ρ.g.h  Pa (of N/m2). Het hart is de pomp die bloed rondstuwt. Als de buis met bloed 2,36 m boven de hoogte van het hart uitsteekt, dan is de druk die deze 2,36 m hoge kolom uitoefent, genoeg om de bloed dat door het hart wordt rondgepompt tegendruk te geven.  Het hart produceert een overdruk (tov de liucht) want het bloed wordt naar buiten geduwd (en zo worden infecties bij wonden tegengegaan). De extra druk tov de buitenlucht is even groot als de kolom bloed of de (wat hogere) kolom water. Blijkbaar is de dichtheid van water minder dan van bloed zodat je een hogere kolom nodig hebt om hetzelfde resultaat van tegendruk te krijgen.

Als je kunt uitrekenen wat de druk is bij 2,50 m water dan is dit hetzelfde als bij bloed van 2,36 meter en ook van een kleinere kolom kwik (met dichtheid 13,6 g/cm3). Dat moet je dan kunnen uitrekenen.

Vetweefsel is net als steunkousen voor wat de doorstroming van bloed betreft...

Lisa op 10 december 2012 om 12:03

Okee, bij deze bedankt, de vragen zijn mij nu duidelijk.

 

Bij de berekeningsvraag (c) kom ik uit op 24,5 x 10³ Pa en 185 mmHg. Ik hoop dat dit goed is. 

 

 

Theo op 10 december 2012 om 16:44

185 mm Hg klinkt wel goed.  0,185 m Hg drukt net zo hard als een kolom van 2,50 m water (onderlinge soortelijke massa's verschillen een factor 13,6 en de hoogte van de water- en Hg kolom doen dit ook)

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft zes appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)